Fotoprotest: koe heiliger dan vrouw in India, aldus Gosh

Wie een koe slacht wordt kan meteen vermoord worden in India, maar wie een vrouw verkracht ontloopt vaak een straf. Fotograaf Gosh protesteert met foto’s van vrouwen met koeienmaskers. 

Indiase vrouw met koeienmasker: protestfoto’s van Sujatro GoshFoto courtesy Sujatro Gosh

Een vrouw met een masker van een koe: het is volgens de Indiase fotograaf Sujatro Ghosh de beste manier om aandacht te vragen voor de manier waarop er met vrouwen wordt omgegaan in India. Sommigen zijn blij met zijn foto’s. Vrouwen wereldwijd bieden aan ook een masker op te zetten voor een portret van Ghosh. Tegelijkertijd wordt Ghosh bedreigd en wordt hem voorgesteld om als gerecht tijdens Ramadan op te dienen. Enkelen merken op dat de vergelijking tussen een vrouw en een koe idioot is: ‘een koe heeft minder zelfmedelijden dan een vrouw’.

Uit de recentste statistieken blijkt dat er elke vijftien minuten in India een vrouw wordt verkracht of aangevallen. Het kan jaren duren voordat er überhaupt uitspraak wordt gedaan, terwijl iemand die een koe slacht door hindoe-radicalen ter plekke wordt vermoord. Dit gebeurt met name in de deelstaat Uttar Pradesh steeds vaker: moslims die koeien vervoeren worden ervan verdacht de beesten te willen slachten, waarna ze mishandeld worden. In de afgelopen twee jaar leidde tot minstens twaalf lynchpartijen.

Ghosh begon met zijn plan toen hij in New York was: hij kocht in feestwinkels enkele koeienmaskers en nam ze mee naar Delhi. Eenmaal terug vroeg hij vrouwen op vooral toeristische plekken om zo’n masker op te zetten. Hij kon zo niet alleen aandacht vragen voor de positie van de vrouw, maar ook zijn bezorgdheid tonen voor het toenemende hindoe-radicalisme. Het is ook vanuit die hoek dat Ghosh de meeste kritiek krijgt. Aan de BBC vertelde hij dat bedreigd werd met de mededeling dat ze hem en de vrouwen op de foto’s best wilden lynchen, samen met zijn ‘vrienden’ in de moskee. Ghosh ziet de bedreigingen als aanmoediging, het project blijkt hard nodig, stelde hij vast.

Bron: NRC.nl