Garba-dans van Gujarat ingeschreven op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid

Op 6 december 2023 heeft het Intergouvernementele Comité voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ‘Garba van Gujarat’ ingeschreven op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit gebeurde tijdens de 18de sessie, die plaatsvond in Kasane, Botswana van 5 tot 9 december jl.

De opname van Garba is nu de 15e notering van India op de lijst. Een rituele en devotionele dans uitgevoerd in de hele staat Gujarat, en over heel India, wordt Garba gevierd gedurende negen dagen tijdens het festival van Navrátri. Het festival is toegewijd aan de verering van de vrouwelijke energie of Shaktí. De expressies van deze vrouwelijke energie komen tot uiting in de Garba-dans. De Garba-dans wordt uitgevoerd binnen huizen en tempelpleinen, openbare ruimtes in dorpen, stadspleinen, straten en grote open terreinen. Garba wordt zo een allesomvattend participatief gemeenschapsevenement.

De 18e sessie van het Intergouvernementele Comité voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, georganiseerd door de Republiek Botswana, evalueert nominaties die zijn ingediend door staten die partij zijn voor inschrijving op de lijsten van de Conventie. Naast ‘Garba van Gujarat’ waren enkele van de nieuwe inschrijvingen: Rickshaws en Rickshaw-schilderkunst in Dhaka uit Bangladesh, Songkran in Thailand, het traditionele Thaise nieuwjaarsfestival uit Thailand, Hiragasy, een uitvoerende kunst van de Centrale Hooglanden van Madagaskar, Junkanoo uit de Bahama’s en de Processie en vieringen van de verjaardag van de profeet Mohammed in Soedan.

Ik bied mijn oprechte felicitaties aan de bevolking van India en de teams die hebben gewerkt aan het nominatie-dossier. Ik hoop dat deze inschrijving helpt om de levensvatbaarheid van deze traditie te waarborgen en de gemeenschap, vooral jongeren, inspireert om door te gaan met de kennis, vaardigheden en mondelinge tradities die met Garba zijn verbonden. Aldus Tim Curtis, Directeur van het UNESCO Regionaal Bureau New Delhi voor Zuid-Azië en UNESCO vertegenwoordiger voor Bhutan, India, de Maldiven en Sri Lanka.

Bron: https://www.unesco.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *