Garen spinnen bij instabiele wisselkoersen.

Het niet meegaan met de internationale regelgeving op het gebied van financiële transparantie, vooral wat betreft de herkomst van geldmiddelen  heeft langzaam aan geresulteerd in ernstige consequenties   voor Suriname. Eerder vertrok de Royal Bank Of Canada al uit Suriname omdat ons land  steeds vaker  op verschillende lijsten van niet transparante financiele transacties was terechtgekomen.

Deze voortdurende non-transparantie  resulteerde de afgelopen jaren al  in het afhaken van diverse, vooral Amerikaanse ‘correspondent‘ banken  aangaande hun relaties met Surinaamse banken.

Een ernstige deuk in  de betrouwbaarheid van de Surinaamse financiële wereld is de in beslagname van Euro 19 miljoen  door de Nederlandse douane recherche in april welke in mei werd gemeld via de pers . Door de stagnatie in het chartaal (cash) geldverkeer met Europa, en de marktverzadiging die als gevolg hiervan ontstond, onderging de Euro in Suriname een ongekende depreciatie.   De ontstane situatie biedt volop mogelijkheden voor speculaten.

Speculeren kan indien goed uitgevoerd,  grote winsten voor de speculant  opleveren. De aan- en verkoop van de Euro, die normaliter het resultaat is van een complex aantal voorspelbare factoren, vormen nu een unieke gelegenheid voor grote winsten voor speculanten (ïn troebel water is het goed vissen”). .

Toeristen, lokale Euro-rekeninghouders, contracten in Euro’s, remittances etc. leiden nu substantiële verliezen. Geldwisselaars, exporteurs, cambio’s en banken zijn de lachende derden.

De essentie zit hem erin dat de internationale  kruisverhouding  tussen de US dollar en de Euro (USD/EUR) rond de 1,16  is , terwijl in Suriname een Euro voor US dollar 1.02 wordt verhandeld, een verschil van 14 dollar centen dus! Cambio’s kunnen nu goedkoop inkopen en via allerlei wegen de opbrengst omzetten in US dollars met  12,1 % winst.

 Chinese supermarkthouders kopen ook in voor het lage bedrag en transferen het geld via koeriers naar China, met gelijke of zelf grotere winst als de cambio’s.

De Centrale Bank hanteert echter als Euro  wel de internationale waarde  en bij importen wordt door de douane de officiële wisselkoers  gehanteerd, waardoor  feitelijk  12.1 % meer SRD aan invoerrechten en accijnzen betaald moet worden.

De lijdende partij in Suriname zijn de als eerste alle consumenten van goederen en diensten uit Europa, maar ook diegenen die investeringen hebben gepleegd in Euro en mensen (vooral gepensioneerden) die  een inkomen  in Euro hebben. Een helder en transparant  financieel systeem, volgens geldende internationale normen had iedereen  kunnen behoeden voor de onstane oneerlijke situatie. Als deze situatie aanhoudt zal Suriname steeds verder vervreemd raken van het internationaal financieel verkeer, met alle consequenties van dien voor burgers en ondernemers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *