Gazelle-eigenaar wordt mogelijk grootste fietsenmaker ter wereld door belang in Accell

Heeft Nederland straks de grootste fietsenmaker ter wereld? De nummer één-positie in fietsenland is een stapje dichterbij gekomen nu Gazelle-eigenaar Wijnand Pon uit Almere wederom voorzichtig avances maakt naar Batavus-fabrikant Accell uit Heerenveen. Het handelshuis van miljardair Pon wil een belang van 20 procent in de Heerenveense concurrent verwerven. Vorig jaar mislukte een inlijvingspoging van Accell door Pon.

Dit heeft Pon Holdings, zoals het ook in auto’s en graafmachines gespecialiseerde handelshuis voluit heet, dinsdag bekendgemaakt. Pon biedt 19 euro per stuk voor de aandelen van Accell. Dat is ruim boven de maandagse slotkoers van ruim 15 euro, maar beduidend minder dan het bod waarmee Pon in de lente van vorig jaar heel Accell probeerde over te nemen. Destijds had Pon 33,72 euro per aandeel over voor de maker van Batavus, Sparta, Koga en andere fietsmerken. Desondanks wimpelde Accell de overnamepoging vorig jaar af, wat als een verrassing kwam na het in de ogen van beleggers gunstige bod en, in de woorden van Pon, anderhalve maand van ‘langdurige, intensieve gesprekken’. Accell noemde het bod destijds ‘te laag’, hoewel het huidige bod dus bijna de helft minder bedraagt.

Pon zegt nu een ‘belangrijk minderheidsbelang’ in Accell na te streven, met als doel om ‘als lange termijn-aandeelhouder constructieve relaties te ontwikkelen’ met de Accell-leiding. De Heerenveense concurrent heeft inmiddels aangekondigd te gaan praten met Pon om de toelichting op het bod aan te horen, zo heeft Accell in een verklaring laten weten. Pon heeft zich alvast verzekerd van een belang van 5,1 procent in Accell door de aandelen over te nemen van Boron Investments, de participatiemaatschappij van zakenman en multimiljardair John Fentener van Vlissingen.

Als het tot een huwelijk komt tussen Accell en Pon, dan zouden de twee samen wereldmarktleider fietsen zijn. Het ooit met de import van Volkswagens groot geworden Pon telt inmiddels elf fietsenmerken, zoals Gazelle, Union, het Canadees-Nederlandse Cervélo en de Californische mountainbikes van Santa Cruz. Accell is naar eigen zeggen Europees marktleider met fietsmerken als Batavus, het Italiaanse Atala en het Britse Raleigh, in de jaren zeventig en tachtig bekend als sponsor van de succesvolle Nederlandse wielerploeg TI-Raleigh. De wereldmarktleider is momenteel het Taiwanese Giant, dat onder meer in Lelystad een grote fietsenfabriek heeft.

Bron: de Volkskrant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *