Geboortedag van Mahátmá Gándhi Herdacht

Op maandag 2 oktober is de geboortedag van Mahátmá Gándhi . Dit wordt jaarlijks wereldwijd herdacht middels lezingen of kransleggingen bij de meer dan 130 beelden van hem over de gehele wereld. Zo ook in Suriname bij zijn standbeeld aan de  Heiligenweg.

Mohandás Karamchand Gándhi (Porbandar, 2 oktober 1869 – New Delhi, 30 januari 1948), vaak Mahatma Gándhi genoemd, was een Indiaas politicus. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe. Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti. Bij Ráj Ghát, een monument pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt zijn favoriete lied Raghupati Rághava gezongen en wordt op de ouderwetse wijze katoen gesponnen.(wiki)

De herdenking in Suriname  vond plaats onder auspiciën van de Indiase ambassade. Eerst werden mala’s omgehangen door Mw. I.  Bouterse, Mw. Yldiz Pollack-Beighle, de Buza minister, de ambassadeur van India, dhr. Satender Kumár, de direkteur van AlphaMax Academy school en ambassadeurs van bevriende mogendheden.

De leerlingen van Alpha school hebben ook bloemen gelegd bij het standbeeld.

Na deze handelingen werd er toespraken gehouden door de Indiase ambassadeur en de Buza minister waarna het offciële gedeelte werd afgesloten.

OHM