Geslaagde Seniorendag gehouden te Roeli’s Event Centre

In verband met de herdenking van 150 jaar Hindustaanse Immigratie hebben de Shri Sanatan Dharm Paramaribo Noord en Stichting Welzijn door Collectiviteit Weg naar Zee, op zondag 21 mei een seniorendag georganiseerd in het Roeli’ Events Centre. Meer dan 1000 ouderen hebben deelgenomen van 10 uur s’morgens tot 4 uur in de middag. Ze zijn met de bus vervoerd vanuit diverse lokaties nl. Huize Ashiana, ouderen vereniging Sath e Sath, Nationale Stichting Blinden en Slechtzienden, Stiwewa, Jiwan Joti, Soos de Kolibrie, Ester Stichting, Shri Krishna mandir, Ganesh mandir, SSDP, Satyanarain mandir, Ram mandir, Sitaram mandir, Lions Club Kwatta, Lakshmipati mandir en Radha Krishna mandir, met de hulp van andere ondersteunde organisaties en personen.

Na het volkslied ging pandit Shri Shyam Mahadewmissier voor in gebed, waarna de aanwezigen welkom werden geheten door Radjes Asraf, voorzitter Organiserend Comité medenamens de SSDP, Stg. Welzijn door Collectiviteit Weg naar Zee en Lions Club Kwatta. Hij dankte de senioren burgers voor de bijdrage aan de natie en alle personen. Commissie voorzitter 150 jaar HI. dhr. Bhagwan Gangaram Panday, ging in op wat de kinderen leerden van de grootouders n.l. het ochtendgebed en leerrijke gezegden. Dhr. Jack Uden voorzitter van de Nationale Jublieum Commissie, gaf een uiteenzetting over de landelijk activiteiten i.v.m. 150 jaar H.I., 160 jaar Keti Koti en 170 jaar Chineze Immigratie herdenkingen. Hij ging terug naar de immigratie periode en respecteerde de achtergebleven immigranten voor wat hun kleinkinderen vandaag zijn geworden.

De cultuur van Suriname is verrijkt dankzij alle immigranten. Eenheid is Kracht, wat senioren nu overdragen aan het nageslacht. De heer Dew Sharman stond stil bij de wijsheid van de ouderen die hard hebben gezwoegd en ons cultuur en normen hebben bijgebracht. Na 1975 zijn we allen Surinamers en alleen door vereende krachten kunnen we samen Suriname opbouwen.

President Santokhi en de First Lady waren ook aanwezig.

De groep o.l.v. dhr. Perdiep Dodah heeft ook een náṯak over de H.I. opgevoerd.

President Santokhi stond stil bij de perceptie van Baba en Mai. Er zijn sterke jongeren gekomen uit alle beroepsgroepen en ze hebben zaden meegenomen om in Suriname te planten. Er is veel bloed, zweet en tranen gevallen, en die strijd moeten wij voortzetten tegen onrecht en oneerlijkheid. We hebben onze tradities, taal en cultuur behouden.
In elke buurt is er een Hindischool, tempel, moskee of kerk gebouwd. De president van India komt naar Suriname, die ook uit een arm gezin afkomstig is en ze heeft zich opgebouwd tot president.
Hij feliciteerde de samenleving met alle drie herdenkingen en vieringen. Mijn moeder heeft mij geleerd: zoon werk hard, doe je best en God doet de rest, aldus de president die ook het lied “Soháni rát” ten gehore bracht.

De dag werd met lekker eten, zang- en dans optredens van Dream Art, de Mysticals, Shanita Bhagwandien en Freestyle afgesloten.

OHM, PR 150 jr. HI.