Gezondheid

Slaaf van onze zintuigen, slaaf van onze hormonen, slaaf van de gewoontes, slaaf van de cultuur, slaaf van de mode, slaaf van ons eigen ego. Het is niet gek dat we af en toe uit balans raken door al die verslavingen en door onze persoonlijke wensen en verlangens. En dan hebben we het niet alleen over de fysieke gezondheid, maar ook over onze mentale en intellectuele gezondheid.

Vanuit de yoga visie is spiritualiteit de uitweg uit deze slavernij. We zijn opgegroeid in een curatieve mindset; we komen pas in actie als er iets is gebeurd. Een preventieve mindset is niet gebruikelijk en de maatschappij moedigt het ook niet aan. Dus zal het vanuit het individu moeten komen om preventief te zijn, als het gaat om zijn of haar eigen gezondheid. Wat maakt spiritualiteit dan zo geschikt om een oplossing te zijn voor dit probleem?

 Omdat we allemaal zo naar buiten gekeerd zijn, en eigenlijk niet heel veel weten over ons eigen lichaam, luisteren we heel gedwee naar de adviezen van anderen. Het vreemde is dat we juist zelf moeten leren wat ons lichaam eigenlijk is en kan, buiten de automatisch handelingen die we er mee doen. We laten ons meeslepen door onze zintuigelijke geneugten, onze hormonen beïnvloeden sterk ons emotionele gedrag. Om ingeslepen gewoontes te doorbreken heb je een sterke wil en een duidelijk doel nodig. De cultuur bepaalt soms voor ons wat goed is of niet, wat we wel of niet zouden moeten nemen. We worden overspoeld door modegrillen en als makke schapen gaan we er in mee. Ons ego kan ons verstand soms aardig in de weg zitten. Maar soms dienen we een besluit te nemen dat ons ego niet blij maakt, maar dat op langere termijn wel beter is voor onszelf.

Dus wat kan spiritualiteit hier nu mee? Naar binnen keren, de ramen en deuren naar de buitenwereld even sluiten en te rade gaan bij ons werkelijke zelf; wat willen we nu echt in deze wereld en in dit leven? Even een pas op de plaats en kijken, voelen en analyseren waar we heen willen. Beseffen dat we mogelijkheden hebben en ten alle tijden een keus hebben.

Spiritualiteit geeft ons de gelegenheid om te reflecteren op wie we zijn. Het geeft ons een middel om koers te gaan zetten naar het doel dat we voor onszelf stellen, zodat alles wat er op ons afkomt gerelateerd kan worden aan dat doel. Dus als iets ons niet helpt om het doel te bereiken, laten we het aan ons voorbij gaan.

Stel dat gezondheid ons doel is, dan zouden we alleen activiteiten ondernemen die ons helpen om een vitaal lichaam en een gezonde mind te ontwikkelen. Dus moeten we ervoor kiezen om heel veel bekende zaken te laten i.p.v. vanuit gewoonte het allemaal maar te nemen of te doen.

 Denk aan bewegen; over het algemeen hebben we allemaal een eenzijdigheid in beweging en dienen we dat verstandig te compenseren om het lichaam in balans te houden. Denk aan voeding; dat kan natuurlijk een makkelijke insteek zijn, dus neem wat goed is voor je lichaam. En laat dat nu niet helemaal bepalen door de hormonen en zintuigelijke geschiedenis, maar kies voor voeding die meerwaarde heeft voor het lichaam. En kijk ook naar het leven zelf, zoals werk; als wij ons minder identificeren met onze baan, dan wordt het ook minder een tragedie als ik die baan verlies. Het doorbreken van gewoontes kan heel veel vrijheid geven in ons denken. Niet dat alle patronen verkeerd zijn, maar het is wel een patroon en daar kunnen we ons bewust van zijn.

Onze gezondheid is voor een groot deel gerelateerd met stress. Ofwel stress is de grootste veroorzaker van allerlei klachten die we op zowel fysiek als mentaal vlak hebben. Stress komt voort uit onze innerlijke strijd rondom onze verlangens, behoeften, de waarden en normen van onszelf en de omgeving, en de wrijving tussen mensen onderling. Meditatie helpt om deze stress te kalmeren en ons sterker te gronden in ons zelf. Stress trekt ons naar buiten de wereld in. Spiritualiteit en meditatie brengen ons sterker in onze kracht.

Kriya yoga staat voor soberheid, zelfstudie en overgave. Of, om het in de moderne taal te zetten, controle loslaten en onszelf overgeven aan het leven. Dat is waar we mee aan de slag gaan in de yoga.

Ron van der Post

www.yogastudie.nl