Girmitiyá Mahotsav voor eerste keer in India
Op 20 maart 1917 heeft India de algehele stopzetting van emigratie der contractarbeiders naar de kolonies officieel verklaard. Dit jaar viert India voor het eerst op 27 mei 2023 de dag van Girmitiyá Mahotsav (mondiale herdenking van stopzetting van de emigratie contractarbeiders). Dit evenement wordt georganiseerd door de Girmitiya Foundation in samenwerking met wat nakomelingen van de girmitiyá’s wereldwijd en wordt gehouden in Nw. Delhi (zie flyer).
Girmitiyá’s is een term die verwijst naar contractarbeiders die vanuit het Indiase subcontinent naar verschillende Britse koloniën werden gebracht, voornamelijk tijdens de 19e en vroege 20e eeuw. Het woord “girmitiyá” is afgeleid van het Engels woord “Agreement,” wat “overeenkomst” of “contract” betekent.
In die tijd kampten de Britse koloniale machten met een tekort aan arbeidskrachten op hun plantages, mijnen en andere industrieën in gebieden zoals Fiji, Mauritius, Trinidad en Tobago, Guyana, Suriname en verschillende andere regio’s. Om dit tekort op te lossen, voerden ze een systeem van contractarbeid in dat bekend staat als het “Girmit-systeem”. Onder dit systeem werden arbeiders uit het Indiase subcontinent, waaronder regio’s zoals Bihár en Uttar Pradesh, geworven via contracten of overeenkomsten die bekend staan als “girmit” om in deze koloniën te werken.
Girmitiyá’s waren voornamelijk afkomstig uit lagere sociaal- economische achtergronden en werden gelokt met beloften van betere lonen en kansen in het buitenland. De realiteit van hun leven als contractarbeiders was echter vaak hard en uitbuitend. Ze doorstonden zware arbeidsomstandigheden, hadden beperkte rechten en een beperkte vrijheid. Velen werden geconfronteerd met verschillende vormen van misbruik en discriminatie.
Ondanks deze ontberingen speelden de girmitiyá’s een belangrijke rol in de ontwikkeling en culturele structuur van de landen waar ze zich vestigden. Ze brachten hun taal, tradities, religies en culinaire praktijken met zich mee, die een blijvende impact hadden op de lokale culturen. Vandaag vormen hun nakomelingen een aanzienlijk deel van de bevolking in deze regio’s en hebben ze bijgedragen aan de diverse multiculturele samenlevingen waarin ze leven.
Met dank aan drs. S. Harinanansingh