Good food, healthy lifestyle project van start gegaan
Gezond koken is terug gaan naar de basis. In de tijd van onze adji’s en adja’s, kookte men vooral met verse ingrediënten en weinig synthetische smaakstoffen. Het is absoluut geen makkelijke opgave om een van de bekendste smaakstoffen, vet, uit ons menu te reduceren. Toch is het van belang dat we een gebalanceerd voedingspatroon op na houden. Hierbij spelen de verschillende kooktechnieken zoals braden, stomen, grillen en soms alleen blancheren een belangrijke rol.
Koolhydraden
Zondag organiseerde de Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM) een workshop ‘Good food, healthy lifestyle project’ in de Bhavan Shri Krishna Mandir aan de Jaggernath Lachmonstraat. Het goed opgekomen publiek bestond voornamelijk uit vrouwen. Zij hebben een presentatie van de apotheker Radha Gangaram Panday gevolgd over gezond eten. “Gezonde voeding, is voedsel waarvan we niet ziek worden. Als je daar kennis over hebt, welke producten tot die categorie behoort en die tot je neemt, ben je al op weg naar een gezonde levenstijl”, merkt Gangaram Panday op. Alles moet volgens haar vers zijn en het moet de juiste balans hebben van koolhydraten, vetten en eiwitten. “We moeten de koolhydraten – en met name de Hindostanen – drastisch uit ons dieet beperken. Omdat we vaak buiten eten, krijgen we veel zoet en koolhydraatrijk voedsel naar binnen”. Ze somde een al te bekend rijtje op met gerechten zoals bami, nasi en roti die rijk is aan koolhydraten. Indien deze handelingen worden toegepast zullend de resultaten volgens haar niet uitblijven. “Ik heb mensen in onze omgeving gezien die een koolhydraatarm dieet hebben gehouden en hoe enorm hun suikerwaarde is gedropt, dat ze van de geneesmiddelen af zijn gekomen, van de tabletten tot het insuline-verbruik is ook verminderd. Dus er is zeker iets in onze voeding dat we kunnen veranderen waardoor we gezonder kunnen zijn”. In meelproducten komen veel koolhydraten voor.
Vruchtensap
Er is niets mis met Hindostanen en hun zoete hapjes!, deelt Sharad Kumar mee. Hij is directeur van het Swami Vivekananda Cultural Centre (SVCC). “Wat we moeten aanvechten is het gebruik van synthetische suiker. Vroeger gebruikte men vruchten om de lekkernijen te zoeten. We moeten terug naar die tijden. Van de vruchten moet je het sap extraheren en gebruiken als zoetstoffen. Deze zijn natuurlijke zoetstoffen die het lichaam aankan. Het zijn de andere suikersoorten die verwerkt zijn, die ons allerlei ziektes bezorgen”. Een voorbeeld: persad bijvoorbeeld kan gezoet worden met appelsap (niet uit de supermarkt). Maar dan niet de groene soorten, de rode. Zijn advies: blijf vooral uit de buurt van die witte suiker.
Onbespoten
Shanti Bipat is een van de bezoekers. Ze werkt bij de RGD-poli en ziet hoe goed verkeerd het kan aflopen voor arme gezinnen. “Men eet rijst met gebakken aardappelen. Dat is zetmeel op zetmeel. Mensen moeten bewuster worden over de voordelen van groente en fruit. Vooral bij de jongeren is dat een probleem. Zij eten het liefst junkfood”, verteld Bipat. Bij deze workshop zijn de aanwezigen meegedeeld om meer te experimenteren met natuurlijke smaakmakers. Zoete neem is een van de kruiden die in haast alle gerechten mag. Aleen gaat het niet samen met soepgroenten. Bij djira, hardi en gember heeft men vrij spel. Behalve als smaakmaker bevatten deze specerijen ook medicinale waarden. Bipat hoopt dat meer mensen zullen overstappen tot het consumeren van groenten; wel onbespoten, voegt ze gelijk aan toe. “De laatste tijd zie je dat minister Parmessar bezig is met dit brandende vraagstuk. Ik hoop dat hij er echt werk van maakt en ervoor zorgt dat gezonde groenten de gemeenschap bereiken”. Deze workshop met het accent op gezonde voeding is de eerste in een reeks die OHM wil organiseren. Er wordt nu gebrainstormd over een vervolg sessie. Na het theoretische gedeelte hebben de aanwezigen gesmuld van de verschillende pakora’s. Boulanger, poe, uien en kikkerertwen zijn enkele ingrediënten die gebruikt werden om de pakora’s te maken. Omdat er geen oven ter plekke was, werden de hartige snacks gefrituurd.
DWT 20-8-2019
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!