‘Google en Facebook machtiger dan CIA’

Multinationals zoals Facebook en Google hebben meer technologische kennis in huis dan veiligheidsdiensten CIA en MI6. 

Daarvoor waarschuwt hoogleraar Mary Cummings van de Universiteit van Duke. Ze noemt de grootmachten uit Silicon Valley ‘bedrijfsstaten’: hun activiteiten als een winstmakend bedrijf komen steeds meer op het terrein van militairen, veiligheidsdiensten en regeringen van landen.

De combinatie met honderden miljarden in kas, enorme ontwikkelingsprogramma’s die de slimsten tegen hoge salarissen aan zich binden, maakt deze bedrijven machtiger dan veel landen in de wereld.

De bedrijven die ooit als sociale media of zoekmachine zijn begonnen, hebben dankzij onderdelen in drones, zelfrijdende auto’s, robots en kunstmatige intelligentie meer macht in huis dan het leger, stelt Cummings aanwezig tijdens het World Economic Forum in Davos.

Robottechniek

Het kennisniveau is bij deze bedrijven dermate groot geworden, dat hun toegenomen invloed in de wereld nauwelijks meer te volgen is voor het gewone publiek.

Maar afgelopen jaren hebben ze veel meer macht opgebouwd ten koste van overheden en specifiek het leger, stelt Cummings.

Google en Facebook werken bijvoorbeeld ook aan plannen om in buitengebieden internet te bieden, met satelieten en drones op grote hoogte. Daarmee komen zij direct op het terrein van de luchtmacht. Daarnaast bezitten de bedrijven een groot kabelnetwerk op de zeebodem.

Het probleem is dat landen geen zeggenschap over de technologie hebben, maar iedereen kan de robottechnologie van Google kopen. (de financiele telegraaf)