Govardhan Puja: Het Omarmen van de Goddelijke Band Tussen Mensheid en Natuur

Op de eerste dag van de lichte helft van de Vedische-maand Kartik vieren we Govardhan Puja. Dit is de eerste dag na Divali (Lakshmi Puja) een vreugdevolle en diepzinnige gelegenheid in de Sanatan Dharm traditie. Dit festival is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een belangrijke herinnering aan de heilige verbinding tussen de mensheid en het milieu. Voor velen, waaronder ikzelf, heeft deze dag een bijzondere spirituele betekenis, die ons eraan herinnert hoe diep geworteld Sanatan Dharm is in haar band met het Goddelijke en de respect voor de natuur en het universum die daaruit voortvloeit.

De Essentie van Govardhan Puja

Govardhan Puja herdenkt het tillen van de Govardhan-heuvel door Shri Krishna Bhagvaan, die de mensen van Vrindavan beschermde tegen een hevige storm. Volgens de geschriften moesten de Gopi’s en de inwoners van Vraja een puja uitvoeren ter ere van Indra Dev, de god van storm en regen, uit angst dat hij hen anders zou straffen met droogte en hongersnood. Krishna Bhagvaan overtuigde hen echter om deze puja niet uit angst te doen, maar om hun vertrouwen in de natuur en hun eigen kracht te stellen. Toen Indra hen op de proef stelde met een hevige storm, tilde Krishna de Govardhan-berg op als een paraplu om hen te beschermen. Dit symboliseert de steun en bescherming die de goddelijke krachten ons kunnen bieden, maar ook dat we geen offers hoeven te brengen uit angst.

In deze katha (spirituele vertelling) ligt een diepgaande les verborgen: wij, als Sanatani’s, dienen niet in angst te leven voor het Goddelijke. In plaats daarvan nodigt Sanatan Dharm ons uit om het Goddelijke als een vriend te beschouwen en de natuur als een partner, niet als iets dat we moeten vrezen of overwinnen. Het vertelt ons dat het leven geen straf is, maar een reeks uitdagingen en kansen om te groeien en te leren. Door met de natuur te werken, vinden we oplossingen voor de obstakels op ons pad.

Als Hindoe hoor je te leren samen te werken met het Goddelijke en de Natuur. Niet bang te zijn voor straffen in het leven of in het hiernamaals, maar ook niet om beloningen te begeren. Zij die dat doen zijn bezig handel te drijven met het Goddelijke ipv spiritueel te groeien.

Een bekende mantra:
त्वमेव माता च पिता त्वमेव
त्वमेव बंधुश्च सखा त्वमेव ।
त्वमेव विद्या द्रविणम् त्वमेव
त्वमेव सर्वं मम देव देव ।
tvameva mātā ca pitā tvameva .
tvameva bandhuśca sakhā tvameva
tvameva vidyā draviṇaṃ tvameva .
tvameva sarvaṃ mama devadeva ..
Jij bent mijn moeder, jij bent mijn vader, jij bent mijn familie, jij bent mijn vriend, jij bent de basis van mijn kennis, jij bent mijn rijkdom, jij bent mijn alles, mijn Deva, mijn Deva.

De Aanbidding van de Natuur

Govardhan Puja roept ons op om de aarde en de natuur als heilig te beschouwen. De Aarde, net als de Govardhan-heuvel, wordt gezien als een bron van leven, voeding en overvloed. Dit festival spoort ons aan om respectvol om te gaan met het milieu en het als een deel van onszelf te zien, iets dat gekoesterd en beschermd moet worden. Door het vieren van Govardhan Puja, hernieuwen we onze toewijding om de Aarde te respecteren en ons in te zetten voor een duurzame levensstijl. Deze dag herinnert ons eraan dat onze acties, hoe klein ook, bijdragen aan het welzijn van huidige en toekomstige generaties.

Symboliek van de Govardhan-heuvel

De Govardhan-heuvel staat symbool voor de kracht van gemeenschapsbanden en de kracht van collectieve inspanningen. Net zoals Krishna Bhagvaan de heuvel optilde om de mensen van Vrindavan te beschermen, moeten wij ook bijdragen aan de bescherming van onze gemeenschap en het milieu. In sommige afbeeldingen zie je dat mensen Krishna helpen door met stokken de heuvel op te tillen. Dit laat zien dat, hoewel het Goddelijke ons bijstaat, wij ook onze rol moeten vervullen. Het is niet voldoende om passief op hulp te wachten; we moeten actief bijdragen aan onze eigen redding en aan die van anderen om ons heen.

Moderne Relevantie

In de huidige, snel veranderende wereld, heeft de boodschap van Govardhan Puja meer betekenis dan ooit. We leven in een tijd waarin onze relatie met het milieu vaak verstoord is en we te maken hebben met klimaatverandering en milieuproblemen. Govardhan Puja moedigt ons aan om na te denken over hoe we als verantwoordelijke beheerders met de natuur kunnen omgaan. Het inspireert ons om onze relatie met het Goddelijke en de natuur te heroverwegen en te streven naar een harmonieuze manier van leven, waarin we de natuur niet als een obstakel zien, maar als een deel van ons eigen ecosysteem.

Het Vieren van Samenzijn en Dankbaarheid

Govardhan Puja is ook een viering van saamhorigheid. Tijdens het festival komen families en gemeenschappen samen om de lessen van Shri Krishna Bhagvaan te besrpeken en te reflecteren op de onderlinge verbondenheid van het leven. Het is een gelegenheid om dankbaarheid te tonen voor de zegeningen die we ontvangen en om ons voor te nemen een toekomst te bouwen die medelevend en duurzaam is. Samen, geïnspireerd door de lessen van Krishna, kunnen we werken aan een wereld waarin de mensheid in harmonie leeft met zichzelf, de natuur en het Goddelijke.

Reflectie

Govardhan Puja is meer dan alleen een religieus festival; het is een diepgaande herinnering aan de waarden van Sanatan Dharm. Het leert ons om zonder angst te leven, om de natuur te respecteren en om ons eigen pad te bewandelen met het Goddelijke als onze vriend. Laten we dit festival omarmen met een bewustzijn van de goddelijke band tussen de mens en de natuur, en streven naar een leven waarin we ons verbinden met de wereld om ons heen, net zoals de mensen van Vrindavan dat deden onder de bescherming van de Govardhan-heuvel. 

Pt. Ashis Mathura / sanatandharm.net/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *