Gratis plastic tasjes terug bij Australische supermarktketen na ’tasjesrazernij’

Afschaffing van gratis plastic wegwerptasjes in supermarkten leidt in Australië tot ’tasjesrazernij’. Een supermarktketen besluit daarom voor onbepaalde tijd weer gratis plastic tassen te verschaffen.

Het was zo’n mooie overwinning voor milieu-activisten. De twee grootste Australische supermarktketens deden vanaf 1 juli plastic wegwerptasjes in de ban.

Maar de maatregel leidde bij sommige klanten tot wat in Australië bag rage is gedoopt, oftewel ’tasjesrazernij’. Klanten slingerden supermarktpersoneel kreten als ‘geldgraaiend uitschot’ naar het hoofd; eentje zou een medewerker zelfs naar de keel zijn gevlogen. Volgens de supermarktvakbond SDA, die een kleine peiling hield onder leden, was 43 procent agressief bejegend.

LindyLoo@LuckyLindyMoo
Luidruchtige minderheid

De twee grote ketens, Coles en Woolworths, besloten daarop om voor een korte ‘overgangsperiode’ dikkere, herbruikbare plastic tassen te verstrekken. En Coles kondigde gisteren aan dat het deze plastic tassen in vier deelstaten voor onbepaalde tijd blijft verschaffen.

Dat kwam de onderneming op hoon te staan van milieubewuste burgers op sociale media en ook actiegroepen als Greenpeace reageerden kwaad. Volgens Greenpeace is het supermarktbedrijf ‘veel te snel gezwicht voor een kleine, maar luidruchtige minderheid’.

Matt Bevan

What a bunch of children Australians are. Having tantrums over plastic bags. Some Australians have been voluntarily shopping at a supermarket with no plastic bags for a decade. It’s fine. Grow up.

363 mensen praten hierover

Lees ook:

Gaat de natuur ons een handje helpen om plastic afval op te ruimen? En is dat goed nieuws of juist niet?

Biologen ontdekken steeds meer organismen die onze plastic troep en soep lusten. Gaat de natuur ons een handje helpen om plastic afval op te ruimen? En is dat goed nieuws of juist niet?

De plastic tas in de ban: milieuvriendelijk of marketingstunt?

Eigen boodschappentas vergeten bij de Aldi? Een plastic tasje meepakken om de producten in te doen is binnenkort geen optie meer. Vanaf begin 2018 verkoopt de supermarkt uitsluitend nog herbruikbare boodschappentassen die voor meer dan 80 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

Bron: Trouw

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *