Grote belangstelling voor thema avond NSHI

Op vrijdag 19 mei jl. organiseerde de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie in samenwerking met de Indiase Ambassade en het Indian Cultureel Centrum wederom een thema-avond in het Lalla Rookh gebouw. Dit keer was het thema “Demonstratie van diverse klassieke Indiase muziekstijlen”. De zangguru Mohammed Nizám gaf eerst een stukje geschiedenis over het ontstaan van de Noord Indiase klassieke muziek en hoe die technisch is opgebouwd.

Er was ook een video presentatie met daarin de wereldbekende Ravi Shankar  die uitleg gaf over rága’s,  en de vertaling ervan in  zang en sitár. De heer Nizám gaf verdere details over de zangstijlen van Uttar Pradesh en Bihár, de regio waar onze voorouders vandaan kwamen.

Daarna bracht hij enkele liederen in de diverse muziekstijlen ten gehore, ondersteund door Shailendra Madárie op de tablá en zoon Ayán op de harmonium. Ook Nishá Madáran bracht o.a. een bhojpuri lied ten gehore. Dhr. Nizám demonstreerde ook hoe de  moderne klassieke muziek beïnvloedt wordt door de klassieke stijlen uit de diverse regio’s.

De ruim 120 bezoekers  hebben geheel gratis een indrukwekkende  muziek infotainment meegemaakt over dit onderdeel van de Indiase muziek, die misschien in Suriname nog niet veel waardering geniet, maar die wereldwijd wel diepe indruk heeft gemaakt vanwege zijn rijkdom en diepgang.

Bron: OHM