Groundbreaking ceremonie Monumenten

Op woensdag 24 mei hebben de Culturele Unie Suriname en de Stichting Hindostaanse Immigratie in verband met de herdenking van 150 jaar Hindustaanse immigratie op het Fort Zeelandia complex gebeden voor de zegen van moeder aarde.
Links voor het gebouw van de Staatsraad zijn er twee monumenten vervaardigd die op maandag 5 juni a.s. onthuld zullen worden. De voorzitter van Sanatan Dharm, panḏit Nitin Jagbandhan, deed het gebed, waarna de aanwezigen ook ceremonieel met een schop de eerste startsein gaven voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden.
Zowel de CUS voorzitter, dhr. Aniel Manurat, als de SHI voorzitter, dhr. Roedranath Jawalapersad, spraken de hoop uit dat de 2 monumenten een waardige plek zullen krijgen in onze immigratie historie.

Het monument van de CUS laat de CUS zelf vervaardigen en dit symboliseert een anker : het feit dat we 150 jaar verankerd zijn in Suriname sinds 1873, aldus dhr. Manurat. Het monument van de SHI is door de Guyanese artiest, dhr. Ajay Permaul, gemaakt en behelst de vrijheidsstrijders Ramjanee, Mathura en Jampa Rajguru. Deze twee monumenten konden vanwege de inzichten van de Stg. Gebouw en Erfgoed en de UNESCO niet nabij het monument van Baba en Mai geplaatst worden. Na goed overleg is er gekozen voor een plek nabij de historische ‘Koeli Depot’. Bij deze aarde ceremonie waren ook aanwezig de voorzitter van de Nationale Commissie Hindustaanse Immigratie, dhr. Bhagwan Gangaram Panday, de voorzitter van Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie, dhr. Farid Ketwaru en de bestuursleden van de CUS, SHI en OHM.

OHM/PR 150 jr HI