Hanuman Baba

Hanuman Baba

Er zijn bepaalde manieren en procedures om Hanuman baba te aanbidden . Men kan hem aanbidden met bladeren, vruchten, in het bijzonder warme gerechten en gebeden, en dan vragen om gunsten of vervulling van verlangens. Dit is het simpelere niveau van aanbidding.
Ook met Bhajans kan men de liefde voor hem markeren. Dit kan gezien worden als het middelste niveau van aanbidding, en is ongetwijfeld beter dan het simpelere niveau van aanbidding, als het niet gaat om het vragen van gunsten.

De hoogste vorm van aanbidding van Hanuman is om de manier waarop Hanuman geleefd heeft te begrijpen en meer over de godheid te analyseren door op hem te mediteren . De talloze kwaliteiten van Bajrang Bali in zijn eigen levenen het bereiken van alle ondersteuning en eeuwige genade van God, net als Hanuman deed, zou men dan beter begrijpen .
Dit is het hoogste niveau van aanbidding, en staat bekend als de Janan yajna. Het middelste niveau van aanbidding is de Swadhyaya Yajna en Tapo Yajna verwijst naar het reciteren van gebeden, kirtans en zingen van bhajana’s, zodanig dat deze emotie binnen de toegewijde induceren. Maar de Bhagwat Geeta vertelt ons dat Jnana Yajna de beste vorm van gebed is , want op die manier brengt u de kernbegrippen van het geloof in het diepst van uw leven en de psyche.

 

Hanuman baba was kenner van alle Veda’s en Shastras; de negen vormen grammatica werden hem geleerd door de zonne God zelf. Met betrekking tot de kennis van geschriften, was er niemand in het heelal beter dan Prabhu Kesarinandan . Bajrang Bali is vrij van ego in alle vormen; hij verklaarde zichzelf altijd met Dasoham, wat betekent dat hij slechts een nederige dienaar van God is .
De ontmoeting met Shri Ram kan worden gezien als de ware essentie van het leven van Pawanputra Hanuman. Shri Ram was de menselijke incarnatie van God in zijn tijd, en in werkelijkheid , was Vayuputra in afwachting van een ontmoeting met deze menselijke incarnatie van God, zoals verteld door zijn moeder en vele wijzen.

 

Shri Hanuman was gezegend met de kracht om te springen en de Brahma Loka, de Kailasha Parvat of Vaikuntha te bereiken . Hij kon Brahma, Vishnu en Mahesh zelf ontmoeten . Zelfs toen hij jong was, verschenen alle Goden voor hem en gaven hem speciale gunsten.
Het inzicht van Hanuman Baba om aan de wens te voldoen van de menselijke vorm van God is niet alleen fascinerend, maar verleent ook diepgaande kennis over het leven. Hanuman had aan de energieke vormen van God, die Brahma, Vishnu en Mahesh voldaan. Als mensen, geloven we dat we God alleen waarnemen in zijn energetische vorm maar op de een of andere manier niet wensen in te zien en te begrijpen dat de menselijke vorm van God ook in een gewoon mens aanwezig is .

Zoals aangegeven in de Valmiki Ramayana, zien wij dat Hanuman nooit Brahma, Vishnu en Mahesh aanbad als de energieke vormen van God. De energieke vorm van God kan aanbeden worden alleen als een idool of foto. Maar God aanbidden in een menselijke vorm brengt ons naar een gemeenschappelijk medium, dat wil zeggen God in de menselijke vorm als onszelf.

Hanuman vond de menselijke incarnatie van God, die in zijn tijd de prevaleerde en aanbad Hem met volle overgave. Dit is de ware essentie van het geestelijk leven van Hanuman, en de essentie die we moeten kennen en herkennen om onze eigen geestelijke beleving te verheffen .