Hanumán in de fysiologie van de mens

Hanuman-ji1In de Rámáyaṇ wordt Hanumán omschreven als de grote boodschapper (Rámdút), toegewijde en helper en van Shrí Rám. Hanumán is vertegenwoordigd in de fysiologie als alle biochemische boodschappers, inclusief hormonen, neurohormonen, neurotransmitters, enz. Hormonen dragen boodschappen over een lange afstand, terwijl ze door alle verschillende lichaamsvloeistoffen in de fysiologie gaan (Hanumán heeft lange afstanden vliegend afgelegd, ook over water). Hormonen kunnen ook gaan door smalle kanalen en poriën (Hanumán kan zich heel klein maken en door smalle openingen gaan.  Ook kan hij zich heel groot maken). Hormonen kunnen het hele metabolisme en de groei van verschillende weefsels doen toenemen of afnemen.

Het hormoon angiopoietine stuurt een specifieke boodschap naar de bloedvaten die in een tumor groeien. Het gevolg is dat de bloedvaten stoppen met groeien en zich zelfs terugtrekken van de tumor, waardoor de tumor geen voeding meer krijgt.  Dit fysiologisch voorbeeld komt overeen met een verhaal uit de Rámáyaṇ: Hanumán gaat naar Lanká, het bolwerk van Rávaṇ, en brengt een boodschap van Rám voor Sítá die daar vastgehouden wordt. Hanumán staat hier voor het hormoon angiopoietine. Rávaṇ en zijn fort staan voor de tumor. Sítá (incarnatie van Lakshmí Deví) staat voor het hart en de voedende waarde van het bloed en de bloedsomloop. Wanneer Hanumán het goede nieuws brengt dat Rám in aantocht is, dan krijgt Sítá een grotere vastbeslotenheid om zich terug te trekken van de aandacht van Rávaṇ. In de fysiologie staat dit voor het terugtrekken van de bloedvaten in de tumor.

In een ander deel van de Rámáyaṇ brengt Hanumán een hele berg met verschillende helende kruiden om Lakshmaṇ, de jongere broer van Rám, te genezen. In zijn devotie voor Rám brengt hij de hele berg. Dit verklaart waarom Hanumán in de fysiologie staat voor alle boodschappen, die altijd circuleren in het lichaam en beschikbaar zijn voor elke cel, naar gelang de specifieke benodigdheid.

“Human Physiology – Expression of Veda and the Vedic Literature’’

Bron: Hanuman fysiologie 

Sandesá 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *