HARDE MUZIEK
Bij het beluisteren van harde muziek (groter of gelijk aan 85 dB) komt er adrenaline (neurotransmitter/stresshormoon) vrij.
Adrenaline is een “stress-hormoon”, welke zorgt voor vecht- en vluchtgedrag (men begint wellicht de belangrijke reden te begrijpen van ruzies op feesten, partijen en bijeenkomsten, welke gepaard gaan met harde muziek).
Dit gebeurt er in ons lichaam wanneer het adrenaline aanmaakt:
Vergroting van de pupillen.
Verhoging van de hartslag en ademhaling, waardoor de spieren tijdelijk over meer energie beschikken zodat men krachtig kan reageren op gevaar.
Er komt energie (glucose) in de bloedbaan. Dit gebruiken de spieren tijdens vlucht- of vechtsituaties.
Men is meer alert en meer geconcentreerd.
Het geheugen werkt tijdelijk beter.
Tijdelijke stijging van de bloeddruk.
Kortere bloedstollingstijd, zodat men niet dood zou bloeden wanneer men gewond is.
Nadelen van adrenaline:
De handpalmen kunnen gaan zweten.
Eventueel kan hyperventilatie ontstaan.
Alle andere lichaamsfuncties en organen die niet betrokken zijn bij het overlevingsmechanisme gaan op “stop”. Dit heeft grote invloed op:
Het immuunsysteem. Hierdoor vergroot het risico op ziektes en infecties.
De spijsvertering, ofwel het metabolisme, werkt tijdelijk minder snel. Eten wordt dus niet goed verteerd en het lichaam slaat nu meer lichaamsvet op, waardoor men dikker wordt.
Het lichaam gaat meer energie opslaan in de vetcellen. Je komt aan.
Interne invloed van adrenaline:
Indien men zich gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 30 minuten) in harde muziek begeeft, zal het lichaam gedurende 30 minuten continue het signaal afgeven van stress.
Dat wil zeggen dat er gedurende deze 30 minuten continue adrenaline wordt aangemaakt.
Invloed op het lichaam bij het frequent ervaren van harde muziek:
Doordat men te vaak en te lang stress ervaart, denkt het lichaam dat het zich continue in een bedreigende situatie bevindt.
Hierdoor maakt het lichaam continue adrenaline aan.
#Laten we even het volgende voorop stellen:
Het overleven van een gevaarlijke situatie is voor ons lichaam belangrijker dan bijvoorbeeld: spijsvertering, het doorgroeien van het haar, het immuunsysteem enz… (ons lichaam is voorgeprogrammeerd om te overleven).#
Wanneer je te lang in een stress situatie blijft zitten dan schakelt je lichaam de organen en lichaamsfuncties, die op dat moment niet bijdragen aan het overlevingsmechanisme, uit. Zo simpel zit het. De gevolgen hiervan zijn echter niet mals.
Adrenaline is verslavend:
Het “gespannen gevoel” dat men alerter is, men zich opgewerkt voelt, meer waarneemt en dat het hart sneller klopt, kan een verslavingen werking hebben op het lichaam. Dit betekent niet dat iemand zich elke dag dit hormoon inspuit, maar iemand die zich overmatig begeeft in harde muziek kan verslaafd zijn aan dit hormoon/deze neurotransmitter.
Als de “adrenaline boost” afneemt, is het normaal dat men een vorm van lusteloosheid ervaart.
Na een fase waarin het lichaam op scherp stond, heeft het na de werking van adrenaline ook een “down” fase.
Wanneer men dit regelmatig heeft, kan men bewust zelf adrenaline gaan aanmaken omdat het lichaam verslaafd is aan het opgewekte gevoel (vooral wanneer men zich “down” voelt).
Men zoekt dan bewust situatie op, waarbij de zekerheid van adrenaline-aanmaak bestaat.
Dit kan door juist de situaties op te zoeken waarbij het lichaam van nature adrenaline aanmaakt, denk aan:
- seksueel ongeremd gedrag
- riskante hobby’s erop nahouden (gevaarlijk rijgedrag gaat meestal gepaard met harde muziek en/of drugsgebruik en/of alcoholgebruik)
- steeds hardere muziek beluisteren (gehoorschade is eveneens een logisch gevolg)
- overgaan tot structureel grof taalgebruik
- disrespect voor normen en waarden (de gevolgen maken het leven spannend, hetgeen uiteraard gepaard gaat met de aanmaak van adrenaline)
- gebruiken van overmatig alcohol en drugs, enz…
Raar en/of vreemd en/of buitensporig en/of onbehoorlijk/of onfatsoenlijk en/of agressief gedrag op feesten, partijen, dansavonden enz… passen in het bijzonder heel goed bij de gevolgen van een chronische adrenaline-verslaving.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!