Herdenking 147 jaar Hindustaanse Immigratie

Vandaag, 5 juni 2020 wordt herdacht dat onze Hindustaanse voorouders 147 jaar geleden voet op de Surinaamse bodem zetten. Buiten de lustrumvieringen om wordt meestal een sobere plechtigheid gehouden bij de diverse Hindustaanse herdenkingsmonumenten in het land. In Paramaribo, Commewijne, Saramacca en Nickerie staan zulke monumenten. Ook in Den Haag en in Kolkata (India) staan zulke monumenten. De Covid-19 pandemie heeft de soberheid dit jaar allleen maar vergroot.
Het verhaal van de Hindustaanse Immigratie is in de afgelopen jaren goed gedocumenteerd vastgelegd in diverse boeken en documentaires. Talrijke sketches en toneelstukken zijn in het verleden aan deze heugelijke dag besteed. Het voornemen van de OHM Suriname is om binnen 2 jaar een kindergeschiedenisboek over de Hindustaanse Immigratie uit te geven, zodat het besef over de kracht van onze voorouders en hun harde werken om hierheen te komen, al vroeg wordt bijgebracht.
De NSHI, de Culturele Unie Suriname (CUS) en de Organisatie Hindoe Media (OHM) brachten vanochtend de traditionele málá-omhanging en bloemenhulde bij het standbeeld van Bábá en Mái op het gelijknamige plein aan de Kleine Waterstraat, de plek van eerste aankomst in Suriname en bij de Nímboom op het Onafhankelijkheidsplein die ter gelegenheid van 75 jaar Hindustaanse Immigratie werd geplant.
De NSHI, CUS en OHM feliciteren de Surinaamse bevolking met deze dag, en hopen dat in klein verband, vooral met de kinderen de essentie van dit stuk geschiedenis wordt besproken en begrepen.
Shubh 147wá Ápravási Divas !

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *