HERDENKING Hindustaanse Immigratie IN ST. VINCENT & THE GRENADINES

Niet alleen Suriname kent een Hindustaanse Immigratie dag , maar ook andere landen in de wereld herdenken deze bijzondere dag. Wel vallen deze dagen voor alle landen op hun eigen datum van eerste aankomst. Zo ook voor de eilandengroep St. Vincent en de Grenadines in het Caraibisch gebied . Daar kwamen de eerste Hindustanen op 1 juni 1861 aan, ruim 16 jaar voor Suriname.
Hierbij de dankbrief van de Indian Diaspora Council International (IDC) op 30 mei 2022 aan excellentie Dr. Ralph E. Gonsalves, premier, St. Vincent en de Grenadines:
De IDC brengt hulde en toont haar dankbaarheid aan degenen die de eerste reis maakten als contractarbeiders uit India en die op 1 juni 1861 in St. Vincent aankwamen aan boord van het zeilschip de Travancore. De IDC erkent met dankbaarheid en trots de erkenning en verklaring van 1 juni als “Indian Arrival Day” door de regering van St. Vincent en de Grenadines.
Het officiële bezoek van de Indiase president Zijne Excellentie Ram Nath Kovind in mei 2022 aan St. Vincent en de Grenadines en de warme gastvrijheid van premier Gonsalves versterken de sterke culturele en economische banden tussen de twee landen.
Dr. Arnold Thomas, Vice President van de Indian Diaspora Council, St. Vincent en de Grenadines zegt : “We erkennen ook de onschatbare bijdragen, ondanks hun relatief kleine aantallen, die de Hindustanen hebben geleverd aan het diversiveren van de cultuur en de economische ontwikkeling van St. Vincent en de Grenadines” . Het aantal Hindustanen bedraagt ongeveer 6.000 personen op een bevolking van 110.000.
De IDC feliciteert de regering en het volk van St. Vincent en de Grenadines met de herdenking van deze 161ste verjaardag van die historische dag en wenst ook alle nakomelingen van die vroege pioniers de beste wensen voor een vreedzaam en welvarend samenleven, zowel in St. Vincent en de Grenadines als in andere landen waar ze zich vervolgens hebben gevestigd.
De IDC stimuleert en ondersteunt actieve promotie van de rijke en blijvende Indiase tradities die hun voorouders zo goed gediend hebben. IDC wil alle afstammelingen van die vroege pioniers eraan herinneren om anderen van Indiase afkomst, wiens voorouders ook aan soortgelijke reizen zijn begonnen, te erkennen en te waarderen.