Herdenkingsdienst 8/9 December Moorden

In een volle St.Alfonsiuskerk aan de verlengde Keizerstraat vond op donderdag 8 december 2016 van 19:00 u – 20:30 uur voor de 33ste keer de jaarlijkse herdenkingsdienst plaats in verband met de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 en 9 december 1982 door het toenmalige militair regime van Suriname. Het thema van de avond was: Wees niet bevreesd.

De voorganger van de avond was Pater Toon ter Dorsthorst, terwijl Pandita Sila Malhoe en Moballigha Mary Ghafoerkhan ook een boodschap uitspraken namens hun respectieve gemeentes.
Naast de familieleden en vrienden van de vermoorden waren o.a. ook aanwezig de ambassadeurs van USA en Nederland, oud president Ronald Venetiaan en Bisschop Karel Choeni. De voorzitter van de “Organisatie voor Gerechtigdheid en Vrede” Betty Goede opende de dienst waarna het Surinaams volkslied uit volle borst werd gezongen; vervolgens staken de familieleden van de de 15 slachtoffers één voor één een diyá aan bij de foto van hun nabestaande terwijl mw. Goede de namen opnoemde.
Pater Toon die de dienst leidde zei dat Suriname heel diep getroffen is door de gebeurtenissen van 8/9 december 1982. Hij haalde een aantal gruwelijke zaken van toen naar voren o.a. dat het hoofdkwartier van de tegen het militair regiem rebellerende Tucajana Amazones groep gewoon in de Membre Buku Kazerne was gevestigd en dat de militair Piko die door Guyana was uitgeleverd door deze ‘verzetsgroep’ in opdracht van de bevelhebber in stukken werd gezaagd bij de Blanche Marie vallen. Hij riep de minister van Justitie en Politie en de DNA voorzitter op om deze zaken te laten onderzoeken en als ze niet op waarheid berusten hij bereid is zijn verontschuldigen aan te bieden. Voor zijn gedurfde en verregaande uitspraken kreeg een langdurig en warm applaus.

Naast zijn boodschap werden er gepaste liederen gezongen en gebeden.
Mw. Betty Goede verzocht de familie gewoon door te gaan met de strijd tot er gerechtigheid is bereikt. Pater Toon is er van overtuigd dat dit ook bereikt zal worden. De avond werd afgesloten met een strijdlied van de OGV.herdenkingsdienst1

herdenkingsdienst2

herdenkingsdienst3

Bron: OHM