‘Herexamens’ voor basisartsen: niet moeilijk, wel veel

“Vroeger was het: arts ben je voor het leven. Nu is het: je moet laten zien dat je up-to-date bent.” Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate is blij dat basisartsen die niet in de praktijk werken voortaan examen moeten doen om hun titel te behouden. Het gaat vooral om bestuurders in de zorg.

Legemaate vindt dat patiënten erop moeten kunnen vertrouwen dat alle artsen bij zijn qua kennis. “Op die manier staat de kwaliteit van de zorg centraal en niet de positie van de arts.”

Alle artsen in Nederland staan geregistreerd in het BIG-register. Artsen die niet meer in de praktijk werken (maar bijvoorbeeld ziekenhuisdirecteur zijn), worden voortaan elke vijf jaar geëxamineerd. Ze moeten dan drie toetsen maken.

Als ze slagen voor de examens, mogen ze hun titel van basisarts houden. Een basisarts mag overigens alleen onder supervisie van een specialistische arts patiënten behandelen.

Ronnie van Diemen

Een van die artsen die niet meer werkt als arts is de inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Ronnie van Diemen. In 2003 stopte ze als kinderarts.

Van Diemen zit echt te blokken voor haar examen van woensdag. “Het is niet moeilijk, maar wel veel, want het gaat over alle vakken. En veel vakgebieden zijn ook erg veranderd, zoals de genetica. Dat is totaal anders dan in de jaren 70 toen ik studeerde.”

Het is hard werken dus en de Inspectie-baas verwacht niet eens dat ze haar artsentitel nog nodig zal hebben. “Maar in mijn functie moet ik de zorg wel van binnen en van buiten kennen, dus daarom is het mooi als ik die titel behoud.”

Johan Legemaate

Hoogleraar Legemaate denkt dat met de examinering geen grote schifting kan worden gemaakt. “We praten over een basaal niveau van kennis, dus hiermee haal je er geen rotte appels uit.”

Volgens Van Diemen is dat ook niet de bedoeling. “Rotte appels haal je eruit als mensen weer in de praktijk willen werken. Je laat hiermee wel zien wie de mensen zijn die het nog kunnen en de mensen die het niet meer kunnen.”

En als blijkt dat zij zelf bij de laatste categorie hoort? “Als student ging je naar de kroeg als je was gezakt, dan dronk je een biertje en ging je voor het herexamen. Of ik dat nu ook zou doen, weet ik niet. Maar ik ga zeker meteen de antwoorden opzoeken om te kijken hoeveel fouten ik heb.”

Bron: http://nos.nl/artikel/2174165-herexamens-voor-basisartsen-niet-moeilijk-wel-veel.html