Het middagslaapje volgens de ayurveda: goed of niet goed?

Is een dutje na de lunch goed of niet goed? Daarover zijn de geleerden het niet eens. Cardiologen en psychologen raden het middagdutje aan. Volgens een Amerikaans-Griekse studie uit 2007 vermindert het de kans op overlijden door een hart- en vaatziekte met 37%.

Middagslaapje

Onder de aanhangers van Ayurveda is overdag slapen en in het bijzonder de slaap na de lunch niet iets om te doen – maar is dat werkelijk waar? We gaan deze vraag nauwgezetter bekijken.

De feiten

“Slaap verhoogt kapha, regenereert zenuwen en zintuigen, voedt ons lichaam en brengt geluk en een lang leven”, aldus de Charaka Samhita 2000 jaar geleden. De slaap tijdens de nacht is volgens de ayurveda de slaap bij uitstek. Overdag slapen daarentegen wordt kritisch bekeken.  Er bestaan in de klassieke geschriften precieze aanwijzingen voor wie het slapen overdag goed is en voor wie het een belasting voor de gezondheid is.
Overdag brandt het lichaamsvuur “Agni” sterker dan ’s nachts. Het is het verantwoordelijk voor een goede spijsvertering, het behoud van onze lichaamstemperatuur en de actieve stofwisselingsprocessen. Slapen we overdag dan wordt de functie van Agni verzwakt en wordt Kapha op een onnatuurlijke wijze hoger. Spijsverteringsstoornissen en traagheid kunnen een mogelijk gevolg zijn. Uit westers oogpunt verlaagt de slaap de basale stofwisseling, zodat het energieverbruik tot rust komt.
Mensen met een kapha constitutie en mensen met door kapha veroorzaakte ziekten zoals obesitas of diabetes (type 2) dienen overdag slapen te mijden. Ook als je vetrijk voedsel hebt gegeten wordt slaap sterk afgeraden. Als dit in de wind wordt geslagen kunnen zwellingen, oedeem, slijm ziekten en huidziekten toenemen.
Oude mensen, kinderen, verzwakte, uitgehongerde mensen of mensen met een ondergewicht, nachtwerkers en psychische belaste mensen kunnen daarentegen wel voordeel hebben van slaap overdag. Vooral op lange, warme zomerdagen, wordt een slaapje overdag aangeraden – enerzijds vanwege de kortere nachten en het daarmee verbonden slaapgebrek, anderzijds vanwege de hitte, die het lichaam van energie berooft.

Conclusie

Er bestaat ook een ayurvedische Siësta, maar die is niet voor iedereen even geschikt. In het oude India benadrukte men de gezonde spijsvertering en dat is juist. In het tegenwoordige midden Europa speelt de factor stress vermindering en het “tot rust komen” een steeds belangrijkere rol. Een middagslaapje remt de spijsvertering en bevordert de vermindering van stress.
Er is echter wel een oplossing: een kort dutje in een verduisterde kamer dat 5 tot 20 minuten duurt, zonder in diepe slaap te vallen. In Azië en Amerika heet het “Power-napping” en is in verschillende bedrijven een deel van de werkdag. Langere slaaptijden verstoren het biologische dagritme.

Mijn tip

Kijk eens naar de vermelde voor- en nadelen, probeer het eens uit en kijk eens hoe u zich voelt. Als u tot die mensen behoort die last hebben van de beroemde diepe vermoeidheid na de maaltijd, onderzoekt en verandert u dan eerst uw voedselinname. Want het middagslaapje is geen oplossing voor ongezonde eetgewoonten.

Bron: Ayurvedaconsult