De nalatenschap van Nárad Muni

De eerste journalist op aarde

Dev Rishi Nárad of Nárad Muni is de zoon van Shrí Brahmá en een toegewijde van Shrí Vishnu. Hij staat bekend om het  roddelen en kent alle nieuws uit het hele universum. Hij is ook bekend om het creëren van ruzies onder wezens  door feiten aan te dikken. Hij wordt beschouwd als de eerste journalist op aarde.

In de Vishnupurána staat: “Naram nar samuham Kalahena dhyati Khandayatiti.” Degene die een twistpunt is tussen mensen is Nárad. Maar hij is nooit kwaadaardig of wraakzuchtig en heeft nooit enig belang. Hij werkt voor het ultieme goede.

Nárad Muni kennen

Nárad Muni’s persoonlijkheid is behoorlijk complex. Hoewel hij de hele tijd speels en gelukkig lijkt, kan hij ook serieus en wijs worden. Hij  heeft  vele wonderbaarlijke taken uitgevoerd namens Vishnu Bhagwán.

Een goddelijke boodschapper

Nárad wordt als een goddelijke boodschapper getoond. Hij dwaalt voortdurend rond in alle drie de werelden en hij geeft informatie aan iedereen, de Deva’s, de Râksha’s en de mens. Hij wordt in Shabdakalpadruma genoemd als iemand die kennis van God geeft. “Naram paramatma vishyakam gyanam dadati iti nardah.”  

Hieronder volgen enkele verhalen over de daden van Nárad Muni.

Asur Jalandhar en Nárad Muni

Samudra had de machtige asura Jalandhar opgevoed en daardoor had Lakshmi, de dochter van Samudra, een zwakte  voor hem, aangezien Jalandhar haar pleegbroer was. Toen Jalandhar opgroeide, werd hij de wreedste asura koning en dwong Indra en de Devas hun posities in Swarga te verlaten. Vishnu bleef neutraal vanwege de tegenzin van Lakshmi om Jalandhar schade toe te brengen.

Nárad Muni creëerde echter in twee opzichten een probleem voor Jalandhar. Hij vertelde de pompeuze koning dat Shiva’s rijkdommen en vermogens veruit de beste waren en dat zijn vrouw Párvati de mooiste vrouw in het universum was. Jalandhar begon Parvati Má te volgen en koos een oorlog met Shiva Bhagwán. Ten slotte confronteerde Jalandhar Shiva in een gevecht en Shiva Bhagwán sneed zijn keel met een vurige chakra geproduceerd uit zijn linkerteen!

Nárad en Tridevi

Eens hadden de Tridevi grote egoproblemen met elkaar. Er was een koude oorlog aan de gang. Nárad merkte deze turbulentie. Hij benaderde elke Godin apart en zong opzettelijk de lauweren van de andere twee. Om de heerschappij over de andere twee te bewijzen, besloot elke Godin een wonder uit te voeren.

De godin van de kennis, Saraswati Devi, zegende een doofstomme  man en maakte hem van de ene op de andere dag tot wetenschapper. Lakshmi Devi, de godin van de rijkdom, maakte  een arme vrouw tot een koningin. De godin van de kracht, Párvati Devi, veranderde een lafaard in een machtige legerleider. De hel brak echter los toen de mensen van het koninkrijk in opstand kwamen tegen de legerleider die probeerde de koningin te verdrijven die eerder de geleerde wilde straffen omdat hij weigerde haar lof te zingen! De godinnen beseften toen dat het een streek van Nárad was geweest.

Nárad en Kansa

Kansa was een wrede koning. Hij en de andere rákshas mishandelden de mensen. Zijn zus Devaki trouwde met Vasudeva. Na de ceremonie was er een goddelijke profetie die verklaarde: “O Kansa, je zult je einde vinden  door de handen van het achtste kind van Devaki.” Toen hij dit hoorde, zette de boze demonenkoning Vasudeva gevangen maar liet Devaki ongedeerd.

Later ontmoette Nárad ,Kansa in het geheim en zei: “O Kansa, de goden hebben samengespannen om je te doden. Je vader Ugrasèn, Devaki en Vasudeva zijn medeplichtig met de goden. “Toen hij dit hoorde, was Kansa woedend. Hij arresteerde onmiddellijk Devaki en Ugrasèn.

De legende van Omkareshwara

Aan de oevers van de Narmada rivier ligt  de Omkareshwara Jyotirlinga.  Eens schepte Vindhyá Parvat (berg) op over zijn lengte en macht. Nárad lokte Vindhyá uit en zei dat het niets was in vergelijking met de Meru-Parvat. Toen hij dit hoorde, voelde Vindhyá zich jaloers en bad hij tot Shiva om een ​​Shiva Linga te vestigen aan de oevers van de Naramadá rivier.

Door de aanwezigheid van Shiva, werd Vindhyá langer en groter om te concurreren met Sumeru. Dit verstoorde Surya’s werk van het  verlichten van het Universum, waardoor de helft van het Universum in het donker bleef. Devi Bhagavati vroeg de asceet Agastya uit Varánasi om Vindhyá te bezoeken, die uit eerbied voor de Muni bukte. Agastya vroeg Vindhyá om in die positie te blijven totdat hij terugkeerde van Dakishna Bharat en koos ervoor om nooit meer terug te komen.

 Toen Nárad het geheim van Krishna onthulde

Kansa wilde Krishna elimineren op basis van de voorafgaande stelling dat die hem zou vernietigen . Zijn verdenking werd bevestigd door Nárad, die de ware identiteit van Balaráma en Krishna onthulde, als de zonen van Devaki. Hij zei: “ Balaráma is niet de zoon van Rohini, dat was een list. Hij is de zevende zoon van Devaki. Het achtste kind van Devaki was geen dochter, maar een zoon met name Krishna. De kinderen werden verwisseld, door de Yoga-Máyá van Vishnu Bhagwan.

Nárad en Durvása

Eens zat Nárad in het hof van  Shiva bhagván op de Kailásha Parvat. De asceet  Durvása kwam de vergadering binnen met een enorme bundel boeken. Hij verstoorde  de vergadering en ging rechtstreeks  naast Shiva Bhagwán zitten. Shiva Bhagwán glimlachte en vroeg naar zijn studies. De heilige kondigde met trots aan dat hij alle boeken heeft gelezen. Nárad stond op en noemde Durvása een ezel die de last van boeken droeg. De wijze barstte uit in toorn.

Nárad antwoordde: “Dat ben je ! Je bent niet in staat geweest om je passies te overwinnen, ondanks  je een geleerde bent. Je hebt de vergadering verstoord door bij  Shiva baba te gaan zitten. Wat heb je aan geleerdheid zonder geduld en vergeving? Durvása besefte zijn dwaasheid, gooide de boeken weg en ging in tapasya.

Nárad Muni’s apengezicht

Eens, toen Nárad mediteerde, probeerden de andere goden hem te storen door Káma Dev (God van lust) op hem af te sturen. Káma Dev probeerde veel, maar haalde geen succes. Toen begon Káma, Nárad luid te prijzen. Hij zei dat Nárad beter is dan Shiva, die niet alleen zijn gevoelens van lust maar ook zijn woede overwon. Nárad opende zijn ogen na al deze lof te hebben gehoord. Nárad ging naar Shiva en deelde het verhaal; Shiva luisterde geduldig maar adviseerde Nárad om het niet aan Vishnu te vertellen.

Nárad kon zich niet beheersen. Hij ging naar Vishnu Bhagwán en herhaalde het hele verhaal. Om Nárad een les te leren, richtte Vishnu een koninkrijk op met zijn krachten, waar een prinses Vishwamohini op het punt stond haar bruidegom te kiezen. Gevolgd door zijn ego – kwam Nárad voorbij en dacht dat als Shiva en Vishnu echtgenotes kunnen hebben, waarom kan ik dat niet. Hij bad tot Vishnu Bhagwán en vroeg om zijn hulp.

Vishnu verandere zijn gezicht als een aap. Later, toen Nárad werd afgewezen, werd hij boos en vervloekte Vishnu dat die ook zou  moeten lijden voor een vrouw zoals hij dat moest doen , en dat alleen apen hem zouden helpen. Vishnu glimlachte en zegende hem, want dat was het begin van een nieuw epos: Ramáyana.

Een legendarische figuur

Nárad was een instituut op zich – een man met zo’n diversiteit aan communicatieve aanleg was geen gewone wijze, maar een intellectueel met encyclopedische kennis.  Nárad kende alle 64 Vidyás . Narád wordt beschouwd als een van de 12 chiranjivis. ‘Chiranjivi’ betekent iemand die voor eeuwig leeft. Hij wordt ook beschouwd als het ‘brein’ van God – iemand die altijd Gods wensen kent.

Nárad’s Bhakti Sutra

De Bhakti Sutra’s van Nárad zijn enkele van de prachtige boeken over toewijding. Deze teksten dragen de filosofie en de klassieke autoriteit van het Bhakti-concept uit. De oude vorm van de Sutra-literatuur in het Sanskriet is vaak erg beknopt en de betekenis ervan is duister en vatbaar voor verschillende interpretaties. Gelukkig onderscheiden de Bhakti Sutra’s van Nárad hun duidelijkheid, eenvoud en interne samenhang. De Nárad Bhakti Sutra is een zeer oude en gezaghebbende tekst.

De Nárad-mandir

De Nárad-mandir is opgedragen aan deze goddelijke asceet. Deze tempels bevinden zich in Chigateri, op 50 km afstand van Davanagere, en in Korva, 29 km ten noordoosten van Raichur in Karnátaka. Korva is een prachtig eiland, omringd door de Krishna-rivier. Korva wordt gezien als een heilige plaats en is in de volksmond bekend als Náradgadde – een van de meest schilderachtige eilanden aan de Krishna rivier.

 

Bron:

https://www.speakingtree.in/allslides/the-legacy-of-narad-muni

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *