Het principe van het tweede element

“Problemen zitten allemaal in je hoofd. Problemen worden niet opgelost op het niveau van problemen. Een probleem analyseren om de oplossing te vinden, is als proberen de versheid van een blad te herstellen door het blad zelf te behandelen, terwijl de oplossing ligt in het bewateren van de wortel. Alle problemen in het leven komen voort uit een zwakte van de geest. Alle zwakte van de geest is te wijten aan de onwetendheid van de geest over zijn eigen essentiële aard, die universeel is en de bron van oneindige energie en intelligentie. Deze onwetendheid van het eigen Zelf (zijn eigen ware natuur) is de basis van alle problemen, lijden en tekortkomingen in het leven. Om elk probleem van het leven uit te roeien, is het alleen nodig om uit onwetendheid te worden gehaald, om kennis te krijgen” 

“Moderne psychologische theorieën onderzoeken oorzaken om effecten te beïnvloeden. Ze tasten in de duisternis om de oorzaak van de duisternis te vinden om ze te verwijderen. In tegenstelling hiermee is hier het idee om licht te brengen om duisternis te verwijderen. Dit is “het principe van het tweede element”. Als je een effect op het eerste element wilt veroorzaken, negeer dat element dan, zoek de oorzaak niet; beïnvloed het direct door een tweede element te introduceren. Verwijder de duisternis door licht te introduceren. Breng de geest naar een veld van geluk om het van het lijden te verlichten.”

Maharishi biedt ook aan dat: “Zelfs als we accepteren dat door het onderzoeken van de oorzaak het effect gemakkelijk te beïnvloeden is, zullen we ontdekken dat dit vers ons doel zal dienen, want het biedt een techniek waarmee de uiteindelijke oorzaak van al het menselijk leven kan zijn onderzocht. Als kennis van de oorzaak kan helpen om het effect te beïnvloeden, dan zal kennis van de ultieme levensoorzaak effectief een einde maken aan al het lijden. “

Maharishi’s Commentaar op de Bhagavat Gita, Hfdst. II, Vs 2.

Ian G. Thijm, Bsc, MBA, TM-leraar, Health & Welness Lecturer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *