Hindí Divas

 

Op 14 september wordt in India elk jaar “Hindídag” gevierd. Dit omdat op 14 september 1951 Hindí als nationale taal in India werd ingevoerd.  Hindí is de tweede meest gesproken taal in de wereld.

Waarom Hindí Divas ingevoerd?
Hindí Divas wordt door India gevierd om het belang van de Hindí-taal in het land te tonen. Na de onafhankelijkheid heeft de regering van India een doel gesteld om de moedertaal te standaardiseren. Het Devanágari schrift wordt voor het Hindí gebruikt om uniformiteit in het schrijven te brengen. Hindí wordt gesproken in vele landen van de wereld, waaronder Mauritius, Pakistan, Suriname, Trinidad en sommige andere landen. Het is de taal die als moedertaal wordt gesproken door ongeveer 258 miljoen mensen.

Hindí is onze moedertaal en we moeten het respecteren. Samen met de economische welvaart en technologische ontwikkeling in India, verliest de Hindí-taal terrein. Iedereen wil de Engelse taal leren en spreken om in bijna allerlei gebieden succes te behalen. We moeten echter niet onze moedertaal verlaten. Taal en cultuur van elk land spelen een belangrijke rol in het maken van contact tussen mensen in een land en die van andere landen.

Hindí speelt een sleutelrol in het verenigen van het uiteenlopende India, dus   bedoeld als de linktaal. Er is daar een enorme behoefte om elk jaar Hindi Divas te vieren om de taal te eren en de betekenis ervan door te geven aan de volgende generatie. Er worden elk jaar diverse activiteiten ontplooid op diverse scholen, kantoren, door organisaties etc. We zouden trots moeten zijn op onze nationale taal en nooit aarzelen om ook Hindí te spreken in andere landen. Vooral waar er nu overal een toenemende vraag is naar het Engels.

Bron: http://www.indiacelebrating.com/events/hindi-diwas/