Hindi Parishad verwelkomt Indiase ambassadeur

Stg. Suriname Hindi Parishad (SHP) heeft op maandagavond 29 oktober 2018 in haar centrum aan de Hindilaan de nieuwe ambassadeur van India in Suriname,  Mahender Singh Kanyál en de nieuwe directeur van het Swámi Vivekánanda Cultural Centre, dr. Sharad Kumár, verwelkomd. Onder de aanwezigen waren OHM-voorzitter Rádjen Baldew, Mátá Gauri voorzitter Santrám Khusiál,  DNA-leden Sharman en Gajádien, oud-ambassadeur Kries Bajnáth, Yuvádalleden, Hindídocenten,  Hindípremí’s en Hindístudenten.
SHP-voorzitter Bholánáth Náráin liet 40 jaar Hindíonderwijs en de SHP-activiteiten de revue passeren en bracht de besluiten van de 7e Wereld Hindí Conferentie te Paramaribo in herinnering. 80 Hindíscholen in 5 districten houden de taal in stand.

SVCC-directeur Kumár, alsook Ambassadeur Kanyál, benadrukten het belang van het behoud van de wereldtaal Hindí.  Kinderen krijgen toegang tot studies, dichtkunst en wereldliteratuur. Ze waren er trots op dat Suriname 145 jaar na de Hindustaanse immigratie de Hindítaal behouden heeft. Taalontwikkeling begint bij de kinderen. Daar moeten ouders bijzondere aandacht aan besteden.

Ook de vele zang-, dans- en muziektalenten zouden met de opzet van een acteerstudio het niveau van de Hindíbeleving doen verhogen.

Online Hindícursussen zijn nu voor studenten toegankelijk. Een discussie met Hindídocenten werd aanbevolen om de verdere strategie te bepalen. De SVCC en SHP zouden ook een joint council kunnen vormen voor de uitvoering.

De ambassadeur gaf ook uitleg over de Bhárat ko Jániye Quiz, het Know India Program, de Pravásí Bháratíya Divas, en andere Indiase uitwisselings-programma’s. Naast de programma’s voor jongeren zijn er sinds kort ook programma’s voor ouderen tussen de 45 en 65 jaar, die India nog nooit bezocht hebben. Bij de Indiase Ambassade en online kan er veel informatie ingewonnen  worden.

SHP blikt tevreden terug op deze kennismaking en hoopt dat de voorgestelde intensere samenwerking ook gestalte krijgt.

 

Bron: OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *