Hindoehaat laait op in Nederland: ‘Ik krijg elke dag bedreigingen’
Na de recente terreuraanslag in Kashmir is ook in Nederland een duidelijke toename zichtbaar van haat en bedreigingen tegen hindoes. Die escalatie komt niet uit het niets: hindoehaat speelt al decennialang, vooral in de vorm van scheldpartijen, pesterijen en vernielingen. De daders komen grotendeels uit islamitische hoek, vertellen betrokkenen bij NieuwRechts: “Ik moest echt nadenken of het wel veilig was om naar een protest te gaan. De haat kwam van alle kanten.”
In Nederland wonen zo’n 200.000 hindoes. Maar waar andere vormen van haat en racisme geregeld media-aandacht krijgen, wordt hindoehaat zelden benoemd. Aanleiding voor aandacht is er echter meer dan genoeg. Al tientallen jaren worden hindoes op straat uitgescholden, op school gepest en hun tempels zijn herhaaldelijk doelwit geweest van vernieling. Maar sinds de aanslag in het Indiase Kashmir – waarbij 24 hindoes zijn vermoord – is de situatie ook in Nederland geëscaleerd. De gemeenschap krijgt te maken met online haat, dreigbrieven en persoonlijke bedreigingen. Toch blijft het in de media en de politiek opvallend stil.
Die aanslag in Kashmir, die als directe aanleiding geldt voor de recente golf van haat in Nederland, maakte wereldwijd indruk. Vorige maand openden gewapende moslimextremisten het vuur op Indiase toeristen in Kashmir. Lokale terroristen vroegen eerst wie er hindoe was: de mannen die ‘ja’ zeiden, onbesneden bleken of geen islamitische teksten konden reciteren, werden in koelen bloede gedood. Terreurgroep The Resistance Front eiste de aanval op. India beschuldigde Pakistan, dat op zijn beurt elke betrokkenheid ontkent.
Bedreigingen aan Nederlandse hindoes
Hoewel er inmiddels een staak-het-vuren is bereikt in Kashmir, rommelt het in Nederland behoorlijk. Hindoes die zich uitspreken over de aanslag, krijgen te maken met grove beledigingen, scheldpartijen en haatcampagnes via kanalen als TikTok, Instagram en X (voorheen Twitter). Naast termen als ‘koelie’, ‘apenaanbidder’ en ‘koeienpisdrinker’ klinken er ook harde bedreigingen. De hindoes met wie NieuwRechts spreekt, geven concrete voorbeelden: “Ik hoor dat je in Katwijk woont. Slachtfeest binnenkort.” En: “Als ik jou ooit zie op straat, steek ik je helemaal lek, kankerkoelie. Koelies en joden zijn de kanker van de wereld.”
Krishnakant Changoe, een Hindoestaanse priester (pandit), kreeg na zijn video’s over Kashmir een stortvloed aan haatreacties. “Ik heb tot doodsbedreiging aan toe gekregen,” vertelt hij bij NieuwRechts. “Je spreekt je ergens over uit en je wordt er vervolgens voor bedreigd.” Ook Dewie Jairam, lerares en lifecoach, kreeg tientallen haatberichten. “Ik moest echt nadenken of het wel veilig was om naar een protest te gaan,” vertelt ze bij NieuwRechts. “De haat kwam van alle kanten.”
Om grip te krijgen op het groeiende probleem opende de Hindoeraad een meldpunt voor discriminatie. Binnen 24 uur kwamen er vijftig meldingen binnen. Maar een week na de opening ontving de Hindoeraad een anonieme dreigbrief: “Jullie zogenaamde ‘hindoegemeenschap’ moet ophouden met haar propaganda en slachtofferrol. Jullie valse goden betekenen hier niets. Wij houden jullie in de gaten. Dit doen wij al heel lang. […] Denk niet dat jullie veilig zijn in Nederland bij de volgers van de valse profeten Jezus en Mozes. Jullie zijn munafiquun. Wij weten waar jullie allemaal bijeenkomen.” De Hindoeraad heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.
Ook student Nawin Ramcharan ziet steeds meer risico’s. “Collega’s van mij zijn bedreigd. Hindoepriesters kregen berichten als: jullie gaan als eerste,” vertelt hij bij NieuwRechts. Inmiddels hebben Nederlandse hindoes al meermaals aangifte gedaan bij de polite.
‘Studenten vertellen me dat ze onderweg naar school worden uitgescholden voor “koelie”. Dat gebeurt gewoon op straat.’
Vergelijking met Israël en Gaza
Hoe kan de hindoehaat zo oplaaien na de terreuraanslag in Kashmir? Volgens de verschillende hindoes, met wie NieuwRechts spreekt, komt dit doordat het conflict ten onrechte wordt vergeleken met de situatie tussen Israël en Gaza. Hindoes worden gezien als ‘de daders’, en daarmee in hetzelfde kamp geplaatst als Israël.
Hiermee lijkt opnieuw een ver conflict over te waaien naar Nederland, constateert antropoloog Shashi Roopram. “Veel moslims en activisten trekken parallellen tussen de Israëlische regering en India. Een TikTok-video suggereerde onlangs dat Israël en India samen een oorlog tegen moslims voeren. Dat soort simplificaties zijn bizar,” aldus Roopram. Volgens hem heeft dit grote gevolgen voor de veiligheid van hindoes in Nederland: “Dit narratief zorgt er eigenlijk voor dat er een soort legitimatie ontstaat, vooral onder moslims, activisten en pro-Palestina sympathisanten, om hindoes te intimideren en te bedreigen.”
‘Onderdrukking’, ‘bezetting’, ‘apartheidsstaat’ – termen uit het Israël-debat worden steeds vaker gekopieerd en toegepast op de situate in Kashmir. Een opvallende stem in dit debat is Sheher Khan, de fractievoorzitter van DENK Amsterdam. In een recente Instagram-video spreekt hij zich fel uit tegen hindoehaat. Tegelijkertijd maakt Khan een onderscheid tussen hindoeïsme en ‘hindutva’, de hindoenationalistische politiek van de Indiase premier Narendra Modi. Dit lijkt sterk op het onderscheid tussen jodendom en zionisme.
Volgens Ramcharan loopt deze vergelijking mank. “India een democratie met 1,4 miljard inwoners, waarvan ruim 200 miljoen moslim. Daarmee is het zelfs het op twee na grootste moslimland ter wereld. De islam is er gewoon toegestaan. Er zijn islamitische partijen, moskeeën, scholen. India heeft zelfs meerdere islamitische presidenten gehad.” Hij benadrukt dat India ook als één van de eerste landen de Palestijnse staat heeft erkend en tientallen miljoenen euro’s aan humanitaire hulp gaf aan Gaza. “Dat zie je nooit terug in de beeldvorming.”
Ook de media spelen een rol in deze verkeerde beeldvorming, constateert Ramcharan. Hij noemt mediaplatforms als NOS, RTL, NU.nl en vooral Instagram-pagina CestMocro die het conflict volgens hem eenzijdig belichten. Bijvoorbeeld door de aanslag in Kashmir slechts een ‘schietpartij’ te noemen, in plaats van een terreuraanslag. “Je leest nergens dat hindoes doelgericht zijn vermoord. Dat het ging om een aanslag van islamistische terroristen. Dat wordt allemaal weggelaten.”
Schaamte, angst en vernielingen
Hoewel de haat nu oplaait, speelt hindoehaat al tientallen jaren in Nederland – vooral in de grote steden. De discriminatie begint vaak al op jonge leeftijd, weten betrokkenen uit ervaring. Kinderen die opgroeien in een hindoegezin krijgen op school te maken met pesterijen en uitsluiting. Jairam merkt als lerares hoe kinderen flink gepest kunnen worden op school; ook Changoe heeft daar ervaring mee.
Glenn Doerga, hogeschooldocent in Rotterdam, herkent het beeld. “Studenten vertellen me dat ze onderweg naar school worden uitgescholden voor ‘koelie’. Dat gebeurt gewoon op straat. Het woord is genormaliseerd. Op school staan hindoeleerlingen meestal onderaan de sociale rangorde,” vertelt hij bij NieuwRechts. “Dit heeft grote gevolgen. Ik zie leerlingen die zich schamen voor hun achtergrond.”
De pesterijen gaan verder dan alleen scheldwoorden. Al bijna dertig jaar is de hindoetempel Ram Mandir in de Haagse Schilderswijk het doelwit van vernielingen. In het verleden stenen en flessen over de hekken gegooid, soms vergezeld van kreten als “Allahu Akbar”. Tijdens de ramadan en hindoeïstische feestdagen werden bezoekers lastiggevallen. Ruiten werden ingegooid, een collectebus werd gestolen, en er werd zelfs poep door de brievenbus gegooid.
De vernielingen kwamen in 2018 in een stroomversnelling. In dat jaar werd de tempel tweemaal in één week belaagd. Een ruit werd ingeslagen met een stoeptegel, precies op een poster van een hindoegod. In 2021 gebeurde het opnieuw. Camerabeelden legden de dader vast, maar het politieonderzoek leverde niets op. De gemeente liet camera’s plaatsen, maar haalde die na een jaar weer weg. Ook werd in het verleden een rundvleesburger voor iemands voordeur in Amsterdam gelegd – een directe provocatie, aangezien de koe in het hindoeïsme als heilig wordt beschouwd.
‘Collega’s van mij zijn bedreigd. Hindoepriesters kregen berichten als: jullie gaan als eerste.’
Politieke actie blijft uit
Ondanks de hardnekkige problemen blijft politieke actie al jarenlang uit. De oorzaken van dit stilzwijgen lijken uiteenlopend, vertellen de betrokkenen bij NieuwRechts. De Hindoestaanse gemeenschap kent een lange geschiedenis van terughoudendheid, gevormd door het koloniale verleden, de politieke repressie in Suriname onder Desi Bouterse, en een culturele norm om ‘niet te zeuren’.
“Mijn ouders leerden: bemoei je niet met politiek, want dat kost je je leven. Die angst zit diep in onze cultuur,” vertelt Ramcharan. Die mentaliteit wordt vaak onbewust doorgegeven aan volgende generaties. Het gevolg: incidenten worden niet gemeld, bedreigingen blijven onbesproken en het maatschappelijke debat over hindoehaat stokt.
Een opvallende speler hierin is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), Rabin Baldewsingh. Ondanks zijn Hindoestaanse afkomst wuifde hij zorgen over hindoehaat weg bij interne vergaderingen, vertellen betrokkenen bij NieuwRechts. Sterker nog: vorige maand, vlak na de terreuraanslag in Kashmir, sprak hij tegenover Al Jazeera van een ‘oorlog’ die Nederland zou voeren tegen moslims. Ook beweerde hij dat moslimhaat is ‘genormaliseerd’ in ons land.
Ramcharan wijst erop dat er geen enkele prominente politicus met een Hindoestaanse achtergrond in de Kamer zit. Pogingen van zijn organisatie SOHAM om contact te zoeken met media als Volkskrant en NRC liepen op niets uit. “We hebben talloze media benaderd, maar niemand pakt het op. Het lijkt alsof het verhaal van hindoes niet gehoord mag worden.”
PVV-leider Geert Wilders sprak al meermaals zijn steun uit voor hindoes. Maar pas nu, na de recente escalatie rond Kashmir en de golf aan bedreigingen, gaan ook de alarmbellen rinkelen bij andere politici. Vorige week dienden CDA-Kamerleden Derk Boswijk en Inge van Dijk Kamervragen in. “Er is een zorgwekkende toename van discriminatie van hindoes vanwege hun geloof. Volstrekt onacceptabel,” schreef Boswijk op X. De vragen gaan onder meer over het ontbreken van cijfers over hindoediscriminatie, de rol van Baldewsingh, en het gebrek aan samenwerking met organisaties als de Hindoeraad. Eveneens JA21-leider Joost Eerdmans heeft Kamervragen ingediend over deze thematiek.
Inmiddels komt er ook actie uit de hindoegemeenschap zelf. Zo is de petitie van Krishnakant Changoe tegen hindoevervolging al duizenden keren ondertekend. ‘Wij roepen de Nederlandse overheid en maatschappelijke organisaties op zich in te zetten tegen religieus geweld tegen hindoes wereldwijd’, staat er onder meer te lezen. ‘Wij eisen erkenning van geweld tegen hindoes, steun voor beschermingsinitiatieven en het bevorderen van hindoe-rechten in Nederland.’
Volgens Changoe is het hoog tijd dat ook de Nederlandse overheid erkent wat er gaande is. “Wij vragen geen speciale behandeling,” benadrukt hij. “We vragen gelijke behandeling. Gelijke bescherming. En erkenning dat hindoediscriminatie een reëel probleem is in Nederland.”
Bron: NieuwsRecht