HINDOEÏSME EN NATUUR
Het Hindoeïsme en de natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dus onmogelijk om over het een na te denken zonder het ander erbij te betrekken. De noodzaak van een ecologisch evenwicht wordt benadrukt in de Veda’s en Upanishads en deze boodschap wordt herhaald in de Rámáyana, Mahábhárata, Gítá, Purána’s en in de boodschappen van de Hindoe heiligen. Moeder Natuur wordt aanbeden in de Hindoe religie. Maar voor de meerderheid van de Hindoes is aanbidding beperkt tot tempels en huizen, aldus dragen zij ook bij aan de opwarming van de aarde, vervuiling en uitstoot van gassen erop na hielden. Een paar gedachten die de heiligen van de Sanátan Dharma 5000 jaar geleden erop na hielden over het belang van de natuur en die nu nog grotendeels relevant zijn, zijn:
* Bomen moeten niet vernietigd worden (Rig Veda Samhitá vi-48-17)
* Planten zijn onze moeders en Godinnen (Rig Veda Samhitá x-97-4)
* Bomen zijn huizen en appartementen (Rig Veda Samhitá x-97-5)
* Heilig gras moet beschermd worden tegen exploitatie door de mens (Rig Veda Samhitá vii-75-8)
* De mens zal viervoeters goed verzorgen (Taittiríya Samhitá iv-4-10)
* De mens zal gunstig zijn voor alle dieren (Taittiríya Samhitá ii-3-14)
* Water haalt alle negatieve energie weg en reinigt de mens (Vájasaneya Samhitá iv2)
* Hij die het belang van voedsel, koeien en paarden aantast, is een dief, die zichzelf en zijn nakomelingen tot vernietiging brengt. (Rig Veda Samhitá vii-104-10)
* Water heeft een genezend effect en geeft de mens sterkte om vreugde te ervaren (Taittiríya Samhitá vii-4-19)
“Geen enkele religie, waarschijnlijk, legt zoveel nadruk op milieu-ethiek als het Hindoeïsme. Het gelooft in ecologische verantwoordelijkheid en zegt heel graag dat de aarde onze moeder is. Het is kampioen in het beschermen van dieren, omdat die ook een ziel hebben, en het promoot vegetarisme.
Het heeft een sterke traditie van geweldloosheid of ahinsá. Het gelooft dat God aanwezig is in alle natuur, in alle wezens, en in elk mens ongeacht hun geloof. “(Dr. David Frawley) Wij
Hindoes zijn altijd trots om anderen onze cultuur te horen prijzen. Wij publiceren het, discussiëren het in sociale kringen, maar volgen heel zelden de leringen in deze zelfde geschriften.
Alleen de handelingen van de mens kunnen de aarde redden van ondergang. Wij zijn gewapend met de wijze lessen van onze heiligen. Het enige wat wij nog moeten doen is deze uitvoeren.
Bron: Sandesa
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!