Hindostaans kind steeds vaker te dik

hindostaans-kind-steeds-vaker-te-dik
Haagse kinderen van Hindostaanse afkomst hebben steeds vaker last van overgewicht. Den Haag gaat samenwerken met India om de gezondheidsproblemen terug te dringen

Hoewel het percentage overgewicht bij de Haagse jeugd van 2 tot en met 15 jaar sinds 2007 stabiel is, is het met bijna 20 procent nog wel te hoog. De herkomst blijkt in de cijfers een rol te spelen, zo blijkt uit recent onderzoek van de GGD Haaglanden.

Bij de Haagse jeugd van Nederlandse herkomst is het percentage overgewicht het laagst en dalende, maar bij de jeugd van Hindostaanse herkomst is het percentage het hoogst en stijgende.

Nieuw inzicht
Het verschil komt nu pas aan het licht omdat er voor het eerst in onderzoek gebruik is gemaakt van recent ontwikkelde etnisch specifieke criteria voor overgewicht. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor het niet dalen van de Haagse cijfers. Den Haag kent een relatief grote populatie met een Hindostaanse achtergrond.

India
Den Haag gaat samenwerken met universiteiten in India om het verband tussen genetische herkomst en daarmee samenhangende vatbaarheid voor ziekten te onderzoeken. Wethouder Karsten Klein (CDA) ondertekende daartoe onlangs een samenwerkingsovereenkomst met de Indiase deelstaat Karnataka.
Indiase eetpatronen gaan steeds meer lijken op westerse en door naar Den Haag te kijken kan het land een beeld te vormen van toekomstige gezondheidsproblemen. Den Haag hoopt op haar beurt te leren van oorspronkelijke voedings- en beweegpatronen en andere Indiase studies.

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/hindostaans-kind-steeds-vaker-te-dik~a903f4e7/