Hindu Swayamsewak Sangh Suriname (Sangh) 20 jaar !

Als in 1998 de heer Ramanuj Ramautarsingh besluit het nobele werk van de wereldwijde Hindú Swayamsewak Sangh ook in Suriname te introduceren is er een  traject van Hindú religieus-cultureel maatschappelijke identiteitsvorming opgestart waar vele Surinaamse Hindústání’s op dat moment  nog van droomden.

Op donderdag 13 september 2018 werd dan ook op grootse wijze het 20 jarig bestaan van de Sangh tijdens  de jaarlijkse Varg (kamp) afsluiting op uitbundige wijze gevierd  in de Anthony Nesty Sporthal (NIS) te Paramaribo. De Varg werd dit jaar gedurende de 10 voorafgaande dagen gehouden op  het complex van het Miranda Lyceum te Zorg en Hoop. 100  van de 500 bij deze organisatie aangesloten  jongeren , 30 meisjes en 70 jongens hadden aan dit jaarlijks kamp deelgenomen.    

Zoals de  wereldcoördinator van de Hindú Swayamsewak Sangh , de heer Saumitra Gokhale dat verwoordde is de Sangh  bij uitstek de organisatie die  de eenheid en nobelheid van de Hindú Dharm en Sanskriti wereldwijd moet uitdragen en moet helpen integreren in de samenlevingen waar de hindú ’s gevestigd zijn. Het draait niet alleen om het behoud maar ook om de positieve uitdraging van het Hindú zijn, naar alle geledingen van onze Surinaamse samenleving.

Buiten India is de Hindu Swayamsevak Sangh prominent actief in zeker vijftig (50) landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Myanmar,Kenia ,Australië,Guyana  en de meeste landen met een hindústání  diaspora. De lokale Sangh kreeg complimenten van de Sar Káryavah (secretaris generaal) van de RáshtriyaSewak Sangh ( moederorganisatie,RSS)  de heer Shrí Bhágaiah Vadlá over de voortreffelijke organisatie van de avond die door ongeveer 1000 mensen bezocht werd. Bhāgaiah jí is al 55 jaar verbonden aan deze organisatie.

De avond duurde circa 2 uren waarbij er diverse toespraken werden gehouden en zoals jaarlijks ook de demonstraties door de Swayamsevak’s (jongens) en Seviká’s (meisjes) zijn gepresenteerd die aan het kamp hadden deelgenomen. Enkele van deze demonstraties waren in formatie lopen, marsmuziek, patáka yoga, surya namaskár enz.

De heer Ramautarsing , voorzitter van de Sangh Suriname, benadrukte de noodzaak van samen optrekken en samen doen van Hindú ’s en Hindú organisaties. Ook de sterke geestelijk en lichamelijke  karaktervorming bij deelname  aan de Sangh activiteiten benadrukte hij . Dit versterkt de individu en leidt tot leiderschapskwaliteiten die overal toepasbaar en gevraagd zijn. Sangh Suriname heeft al verschillende politieke en maatschappelijke leiders opgeleverd.

In alle toespraken werd gewezen op de noodzaak tot het gezamenlijk optrekken  van alle Hindú organisaties ongeacht hun orientatie op het Hinduïsme.

De mooie avond werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd voor de 1000 gasten.

OHM Suriname feliciteert de Surinaamse Hindústáni gemeenschap en de Sangh met dit jubileum.

 

Bron: OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *