Hindustani Night eerbetoon aan diasporagemeenschap

In de Anthony Nesty Sporthal heeft het publiek zaterdagavond genoten van een special avond met heel mooie muziek en prachtige dansoptredens. De ‘Hindustani Night’ is georganiseerd door de Indiase ambassade in samenwerking met het ministerie van Sport en Jeugdzaken, het Swami Vivekananda Cultureel Centrum en verschillende andere organisaties. “Dit is een eerbetoon aan onze voorouders en de diasporagemeenschap”, zei amdassadeur Mahender Singh Kanyal in zijn welkomstwoord.

Dans
De avond begint met een Ganesha-gebedsdans en bloemenofferande. Daarna worden er verschillende dansnummers gepresenteerd die variëren van de klassieke Zuid-Indiase Bharat Natyam tot kathak, moderne Bollywood en een samensmelting van beide. Dansschool Satrangi onderleiding van Sadhna Mohan, Namita Nritya Vidya bhawan van Namita Ajodhya, Dancing Vibrations van Sieske Rama, Nirtyanjali van Anand Ramcharan, TI 22, Nritya Sapna, Shivjyoti, Shringara en Madhoerie’s dansschool laten allemaal het beste van zich zien. Enkele van de dansscholen hebben gedurende het jaar shows gegeven in theater Thalia en uit het repertoire een nummer gekozen. Ook de modeshow van de dames van de Miss India Worldwide Fashion is prachtig. De dames zijn geheel gekleed in prachtige creaties van Sari Nagar en lopen als mannquins op het podium.

Zang
Tussen de dansnummers wordt er gezongen door Akash Poeran, Tatchana Sardjoe Missier, Ilhaam Ahmadali en Viresh Oeditram. Ze worden begeleid door de muziekformatie Elegance onder leiding van Riaz Ahmadali. Ook Kries Ramkhelawan treedt op met zijn Saathi-groep. Hij presenteert vooral bhojpuri-nummers en probeert het publiek te enthousaismeren door leuke grapjes tussendoor te maken en de aanwezigen aan te moedigen om te applaudisseren. Het publiek geniet van de show. Verschillende mensen dansen op hun stoel en laten zich meeslepen. Hoewel de show door verschillende Hindostaanse media is gepromoot is de zaal niet vol. “Dit terwijl de show gratis is. Jammer dat mensen zo iets leuks missen”, merken enkele bezoekers op.

Reis naar India
De conferencier geeft tussen de optredens door informatie aan het publiek over verschillende beurzen die de Indiase ambassade te beschikking stelt aan de Surinaamse samenleving om in India te gaan studeren of India beter te leren kennen. Sinds kort bestaat ook de mogelijkheid voor oudere personen tot 65 jaar om naar India af te reizen onder een speciaal ‘Know India Programma’. Voorwaarde is wel dat deze personen het land niet eerder moeten hebben bezocht. India heeft de tweede grootste diasporagemeenschap met meer dan 42 miljoen mensen overzee. Ambassadeur Kanyal zegt dat de wijze waarop de diaspora in Suriname bijdraagt aan de ontwikkeling van het land, iets is om trots op te zijn.

DWT 16-12-2019

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *