Hoe de opname van hardi (geelwortel) te verhogen voor meer gezondheidsvoordelen

Terwijl het toevoegen van hardi (kurkuma/geelwortel/turmeric/kunjit) aan uw dieet een veilige manier is om uw algemene gezondheid te verbeteren, zijn er een paar dingen die u moet weten, evenals hoe u de biologische beschikbaarheid ervan kan verbeteren.

 
Turmeric bioavailability is a key factor that’s almost always ignored when consuming this popular spice for its health benefits.

Gezondheidsvoordelen van hardi

Latijnse naam: curcuma longa

Sanskrit: haridra

Dit kruid, die als wortel groeit wordt meestal gewonnen als poeder; de medicinale effecten ervan berusten waarschijnlijk op de chemische stof curcumine, dat een antioxidantwerking heeft.

 

 

 • Het heeft een kalmerend effect op de spijsvertering; het versterkt de beschermende slijmvliezen van de maagwand en verlaagt de kans op het krijgen van maagdarmzweren.
 • Het draagt bij tot het verlagen van het cholesterolgehalte en verhindert het samenklitten van de bloedplaatjes; hierdoor kan het risico op hartaanvallen verkleind worden.
 • Kan pijn en stijfheid verlichten en is goed tegen artritis (gewrichtsontsteking).
 • Bij eerste verschijnselen van keelpijn of hoest: strooi hardipoeder op honing en lik hiervan elk twee uur een theelepel; of trek een ½ th.lp hardi op 1 kopje water of kamille/kaneelthee en drink dit enkele keren per dag.
 • Kan de ontwikkeling van bepaalde kankercellen verhinderen of afremmen; kankerpatiënten kunnen daarom veel kurkuma in gerechten gebruiken.
 • Kan op pukkeltjes aangebracht worden: ½ th.l. hardi gemengd met water  4xdgs aanbrengen. Als de poeder opgedroogd is, afspoelen met water.
    In geval van huidirritaties: meng ½ th.l. hardipoeder met 30 ml ghi of kokosolie en masseer dit 2xdgs op de geïrriteerde huid gedurende enkele dagen.
 • Om in het algemeen baat te hebben bij de ontstekingsremmende en zuiverende werking van kurkuma, kunt u 3xdgs een th.l. hiervan roeren door uw halfvolle melk.

Hardi is veilig in gebruik en vertoont in normale doseringen geen bijwerkingen; aan personen, die bloedverdunners gebruiken of die galstenen hebben (gehad) wordt dit kruid afgeraden.        

                               Bron: het Ayurvedisch kruidenboek, Deepak Chopra

 

 

Het effect van hardi maximaliseren

Het geel pigment dat wordt gevonden in kurkuma, die ook verantwoordelijk is voor de meerderheid van de geneeskrachtige eigenschappen, heet “curcumine”. Studie’s uit de bibliografische database van de National Library of Medicine, tonen meer dan 600 potentiële gezondheidsvoordelen. De belangrijkste voedingsstof van de kurkuma is echter niet makkelijk te absorberen. Verschillende dier- en klinische studies tonen aan dat de concentraties van curcumine in bloedplasma, urine en perifere weefsels, als ze detecteerbaar zijn, uiterst laag zijn, ongeacht de doseringsgrootte. En een lage absorptiepercentage geeft u niet de gezondheidsvoordelen van dit geneesmiddel.

Hoe kun je de biologische beschikbaarheid van kurkuma vergroten?

 1. Meng altijd met zwarte peper.

Zwarte peper (bevat piperine) is op zich al een krachtig geneesmiddel en ook nog een krachtig adjuvans voor kurkuma. De biobeschikbaarheid van kurkuma neemt enorm toe door slechts met 1/20 ste van een theelepel zwarte peper eraan toe te voegen. Een studie getiteld “ Invloed van piperine op de farmacokinetiek van kurkuma bij dieren en menselijke vrijwilligers”, toonde aan dat wanneer piperine gelijktijdig met curcumine toegediend werd aan mensen, de biologische beschikbaarheid van kurkuma met 2000% was toegenomen.

 1. Voeg een gezonde vet aan kurkuma toe

Kurkuma moet gecombineerd worden met een vet, zodat uw lichaam het volledig kan absorberen en de geweldige gezondheidsvoordelen ervaart. Wanneer het met gezonde vetten, zoals kokosnoot, ghi of olijfolie, wordt gegeten, kan curcumine   direct via het lymfatische systeem in de bloedbaan worden geabsorbeerd, waardoor de lever gedeeltelijk wordt omzeild. De lever scheidt namelijk de curcumine uit. Dit is erg belangrijk omdat minder curcumine blootgesteld wordt aan metabolische enzymen en in een ongebonden vorm blijft waardoor het langer in het lichaam blijft.

 1. Verhitting verhoogt de biologische beschikbaarheid van kurkuma

Het moment dat u olie verwarmt en kurkuma eraan toevoegt, wordt het volledig biologisch beschikbaar voor u. (Voor zei die kurkuma met melk drinken, is het ook aanbevolen kurkuma eerst te koken met melk).

Samenvattend

Om de effectiviteit van kurkuma te maximaliseren, moet u ervoor zorgen dat u deze 3 dingen doet:

 1. Activeer de kurkuma door het op te warmen.
 2. Verhoog de opname van de kurkuma met 2.000% door deze te combineren met wat vers gemalen zwarte peper.
 3. Meng kurkuma met een gezonde vet om de lever te omzeilen.

Dosis richtlijnen volgens het University of Maryland Medical Center:

 • Wortel zelf: 1,5 – 3 g per dag
 • Gedroogde, poedervorm: 1 – 3 g per dag

 

Bronnen: http://www.mccordresearch.com/sites/default/files/research/Curcumin-Bioavailability.pdf; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biof.1042/abstract
http://nutritionfacts.org/2015/02/05/why-pepper-boosts-turmeric-blood-levels/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://drnibber.com/why-free-curcumin-is-the-only-curcumin-that-matters/
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/Turmeric

 

Lees verder ook bij culinair: Gouden melk: het simpele drankje dat je leven kan veranderen