Hoe je emotionele hart in evenwichtte brengen en te koesteren

 

Wanneer het emotionele hart in evenwicht is, verkrijgt men zuivere kennis, zijn de wensen van de geest altijd rechtvaardig, en ervaart men onbegrensde gelukzaligheid.  – Sushruta Samhita, leerboek van Áyurveda.

Meer innerlijke rust en stabiliteit zijn tekenen van de groei van zuiver bewustzijn, dat na verloop van tijd zelfs wordt ervaren ook buiten de Transcendente Meditatie (TM). Het leven kan te stressvol en uitdagend zijn om ons emotioneel goed te voelen.

Áyurveda lokaliseert de bron van emoties zowel in het hart als in de hersenen, een perspectief dat gelukkigerwijs door wetenschappelijk onderzoek onlangs is bevestigd.

Volgens de Áyurveda is je hart niet alleen een fysiek orgaan, een gespierde pomp die je bloed circuleert, maar ook, zoals je hersenen, de zetel van het bewustzijn zelf. In termen van de moderne lichaam-geest geneeskunde of psychoneuroimmunologie, spreken je hersenen en je hart dezelfde taal. De neurotransmitter en neurohormonale signalen die uw lichaam afscheidt in reactie op uw steeds veranderende mentale en emotionele ervaringen, worden simultaan “begrepen” door je geest en “gevoeld” in je hart, alsof beiden luisterden naar hetzelfde gesprek, waarbij een orgaan meer intellectueel reageert en de andere meer gevoelsmatig.

Emotionele balans is gebaseerd op een snelle manier verwerken van gedachten en emoties. Als we emoties snel kunnen verwerken, kunnen we een situatie of een herinnering laten varen en verder gaan met ons leven.

Maar als we emoties langzaam verwerken, dan kan de spanning van wat er is voorgevallen voortleven als blijvende indrukken in de geest en het zenuwstelsel, wat kan leiden tot depressie en andere emotionele problemen.

Gelukkig kunnen we net zoals we de vertering van onze voedsel kunnen verbeteren, dit ook doen met onze “emotionele spijsvertering”.

Onze emotionele spijsvertering wordt bepaald door Sadhaka pitta, het aspect van de pitta dosha, dat het “vuur” biedt om onze gedachten, herinneringen en ervaringen om te zetten in emoties. Als dat vuur sterk is, net als bij een goede spijsvertering, kunnen wij emotionele stress heel snel verwerken.

Zoals met de meeste gezondheidsissues, is ons vermogen om ervaringen te verwerken, ons emotioneel metabolisme, deels erfelijk en deels door omgevingsfactoren bepaald. Gelukkig, het exploderende gebied van de epigenetica vertelt ons dat we een drastische impact kunnen hebben op onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid middeld nieuwe leerervaringen en de keuze van de levensstijl die we elke dag maken.

Met Maharishi Áyurveda hebben we twee geheime wapens om ons emotioneel welzijn te verbeteren.

De eerste is natuurlijk de TM techniek, die actief stress en spanning van het zenuwstelsel oplost, terwijl dit het emotionele hart zuivert en de hogere staten van bewustzijn ondersteunt. Het tweede geheim ligt in het identificeren en verfijnen van ons “emotionele metabole type” en het overeenkomstig aanpassen van de voeding, leefstijl en routine.

 

Wat is uw “Emotional Type”?

Ons emotioneel metabolisme onderscheidt zich in drie typen, die gerelateerd zijn aan onevenwichtigheid of overheersing van een van de drie dosha’s (váta, pitta en kapha).

Deze onevenwichtige typen zijn:
variabeleVáta, “hot-headedPitta, en “melancholischeKapha.

Het kennen en in evenwicht brengen van je emotionele type kan u helpen bij het in standhouden van uw geluk en emotionele intelligentie, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden.

Hieronder zijn de kenmerken van de drie typen beschreven en worden een aantal tips gegeven.

Kenmerken van variabele ‘vuur’ Váta:
– gauw boos over “niets”
– heeft de neiging tot angst en paniek
– gevoelig voor geluid en aanraking
– vatbaar voor twijfelen, vaak wisselen de gedachten

 

Tips om Váta emoties in evenwicht te brengen:
– vroeg naar bed gaan
– dagelijks oliemassage
– regelmatige routine
– TM, pránáyáma, en yogásana’s
– Kruiden: valeriaan, gotu kola, bráhmí, ashwagandha
– Worry Free ®, Stress Free ® Mind (www.mapi.com)

 

Kenmerken hoog “vuur” Pitta:
– heeft de neiging tot woede, prikkel baarheid
– perfectionistisch, snel gefrustreerd, veeleisend

– onzeker, achterdochtig, of sceptisch
– onbevredigd of boos

 

Tips om Pitta emoties in evenwicht te brengen:
– eet gezond voedsel
– sla nooit maaltijden over en eet op tijd
– eet elke dag een peer
– heb rozen en gebruik rozenwater
– kruiden: heilige basilicum (tulsí), shankapushpi, arjuna
– Stress Free ® Emoties (www.mapi.com)

 

Kenmerken low “vuur” Kapha:
– heeft de neiging tot depressie (ongemotiveerd, lui en verdrietig)
– wordt gauw jaloers
– verandering gaat langzaam; de neiging gericht te zijn op het verleden
– vrienden zeggen: ” Stap erover heen” of ” Ga verder”.

 

Tips om Kapha emoties in evenwicht te brengen:
– vermijd om alleen te zijn
– drink warm water met verse gember wortel en basilicumblad erin
– neem een wandeling in de opkomen de zon
– beweeg 45 minuten per dag
– breng tijd door met vrienden en familie
– kruiden: gember, arjuna, zwarte peper
– Blissful Joy ® (www.mapi.com)

 

Bron: Dr. Lonsdorf, TM Magazine