Holikádahan en op Phaguádag Mákhancor

Donderdagavond was het Holikádahan, op welke avond op alle gebruikelijke  plaatsen in het land de holikáverbranding heeft plaatsgevonden, met ruime belangstelling van het publiek.

Eerst werd er een pujá verricht bij de holikábrandstapel, waarna de pandit met de persoon die op de pujá zat en een cautálgroep met een aantal aanwezigen zeven keer rondom de brandstapel, cautál zingend, liep waarna de stapel in brand werd gestoken. Het renr plantje dat Prahlád voorstelde, werd dan weggehaald, want het goede moest niet verbrand worden, alleen het slechte.

Hierna was er o.a uitleg over de Holiká verbranding en waren er optredens van cautál samáj’s, dans- en muziekoptredens en op vele plaatsen ook een nátak.

De Phaguádag werd veel in familie- en vriendenkring gevierd. In de Palmentuin was het druk met de Mákhancor aktiviteiten en met het Kabaddi spel, met mensen van alle culturen. De winnaars waren Cheung Fa Foei Kong als eerste, Maho tweede en Grankreek derde. Ze kregen allemaal een geldbedrag, omdat geen van de groepen aan de eisen hebben voldaan om de tweede Sitari Malhoe Wisseltrofee te winnen.

Er was ook wat drukte op het Onafhankelijkheidsplein.

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *