ICC DANSGURU LEGT KATHAK DANSSTIJL UIT

Mevrouw Savitá Dewáker, danslerares bij het Indiaas Cultureel Centrum in Paramaribo heeft op vrijdag 25 augustus 2017 in de Ballroom van het Lallá Rookh Complex uitleg en demonstraties gegeven over de rijke en eeuwenoude Indiase klassieke dans Kathak; zij werd hierbij geassisteerd door twee van haar studenten. Dit gebeurde in een samenwerking van de Indiase ambassade, het Indiaas Cultureel Centrum en het Lalla Rookh Museum´.

De klassieke Indiase dansstijlen (Shastriya Nritya) zoals Bharat Natyam uit Tamil Nadu, Kathak uit Noord en West India, Kathakali uit Kerala, Kuchipuri uit Andhra Pradesh, Odissi uit Odisha, Sattriya uit Assam, Manipuri uit Manipur en Mohiniyattam uit Kerala, zijn best moeilijk en de dansers volgen hun opleiding al vanaf jonge leeftijd jarenlang onder leiding van een guru om alle technieken te kunnen beheersen. De dansguru is ingegaan op de geschiedenis, de ontwikkeling en betekenis van de klassieke Indiase dansstijl kathak.

Kathak is afgeleid van het Sanskriet woord kathá dat verhaal betekent. Kathak is dus een verhalende dansstijl die zijn oorsprong vindt bij de kathákars, verhalenvertellers die vroeger door Noord India trokken en door middel van dans, muziek en zang religieuze en mytholgische verhalen vertolkten.

In de 18 e eeuw werd deze dansvorm opgevoerd voor de Moghul vorsten en in de daaropvolgende eeuw is ontwikkeld tot de huidige dansvorm. Vermeldenswaard is dat kathak de enige klassieke danssvorm is die zowel hindoe als islamitische cultuurelementen bevat en er wordt in het Urdu gezongen bij opvoeringen. Heel kenmerkend voor deze dansstijl is het voetenwerk waarbij allerlei ingewikkelde ritmes worden uitgevoerd en snelle pirouettes achterelkaar worden gedraaid begeleid door het rinkelen van de gunhgru’s(belletjes) aan de enkels van de dansers. Deze dans wordt meestal solo uitgevoerd onder begeleiding van percussie -en melodie instrumenten waarbij danser en percussionist elkaar opzwepen tot steeds ingewikkeldere en snellere ritmes.

Mw. Savita Dewaker is zelf afgestudeerd in de kathakstijl aan de Sangit Bharatischool te New Delhi die met een bachelor te vergelijken is. Hierna heeft ze ook de hogere opleiding aan de National Institute of Kathak Dance, Kathak Kendra afgemaakt. Ze heeft vele keren opgetreden en ze was ook docent op een hoger dans en muziekonderwijs instelling, de Tansen Sangit Mahavidyala Institute.

OHM