ICCR Foundation Day

Maulana Abul Kalam Azad, India’s eerste minister van Onderwijs na de onafhankelijkheid, richtte op 9 april 1950 de Indiase Raad voor Culturele Relaties (ICCR) op. De Stichting is als autonome instantie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken belast met de taak de invloed van India te bevorderen middels verschillende culturele en educatieve activiteiten. De oprichtingsdoelstellingen zijn geweest om actief deel te nemen aan de formulering en uitvoering van beleid en programma’s met betrekking tot de externe culturele betrekkingen van India; om culturele betrekkingen en wederzijds begrip tussen India en andere landen te bevorderen en te versterken; culturele uitwisselingen met andere landen en mensen te bevorderen; en om relaties met andere landen te ontwikkelen.

Het ICCR heeft op dit moment 37 centra voor het promoten van Indiase cultuur over de hele wereld. In onze regio hebben we vijf centra: Trinidad en Tobago, Guyana, Brazilië, Mexico en Suriname, waarbij die van Suriname de oudste is.
Bij het bereiken van deze prijzenswaardige doelstellingen onderneemt het ICCR een aantal activiteiten, waaronder het beschikbaar stellen van ICCR-beurzen voor buitenlandse onderdanen in Undergraduate, Post Graduate en Post Doctoral Research fellowship aan belangrijke universiteiten in India. Daarnaast is er regelmatig uitwisseling van culturele groepen met verschillende landen. In het begin van dit jaar is er een Rámáyaṇa (Rámlílá) groep uit Suriname geweest die India heeft bezocht om deel te nemen aan de Kumbh Melá en zijn er ook Surinamers uitgekozen om daarnaast deel te nemen aan deze festiviteit. Rámlílá optreden op Kumbh Melá in India was niet een project van ICCR maar van ARI (Ayodhya Research Institute) en UP Government. Suriname heeft bezoek gekregen van twee culturele groepen uit India, één Rájasthán Folk Music Group in februari en één Qawwáli-groep in maart dit jaar. Dit heeft inderdaad de culturele band tussen onze respectieve landen, die uit de vorige eeuw dateert, versterkt.

ICCR organiseert ook een bezoekersprogramma en een Academic Visitor Program tussen Eminente personen en Academische studenten. Onder het Academic Visitor Program bezocht de voormalig vice-kanselier van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, prof. Jack Menke, verschillende universiteiten in India, waaronder de Delhi University, Jawaharlal University, Jamia Millia Islamia University, Rajasthan University, Benares Hindu University en Allahabad University.

ICCR organiseert ook internationale festivals in India, waaronder het International Jazz Festival, International Folk Dance Festival en andere. De Indiase Ambassade en het Swámi Vivekánanda Cultureel Centrum (SVCC) verspreiden de informatie op dezelfde manier ten behoeve van dergelijke groepen in Suriname.

ICCR organiseert ook bezoeken van vakdeskundigen in de Áyurveda en het Indian System of Medicine, evenals deskundigen uit andere vakgebieden.
Het SVCC Paramaribo is het culturele centrum van ICCR en de culturele vleugel van de Ambassade van India in Suriname. De SVCC is in 1978 in Suriname opgericht en is een van de oudste centra in de regio. Gedurende de laatste 40 jaar heeft het vele mijlpalen bereikt. De SVCC heeft sinds haar oprichting training gegeven aan Surinaamse staatsburgers in Hindí, Yoga, Zang, Muziek en Dans. Tijdens deze reis van de afgelopen 40 jaar heeft het vele events georganiseerd, waaronder culturele programma’s tijdens hoog bezoek door hoogwaardigheidsbekleders uit India, de UP en Bihar Day vieringen, enthousiast deelnemen aan lokale Diváli, Phagwá (Holi), Hindoestaanse Immigratie Dag, Id-Ul-Fitr en Onafhankelijkheidsdag vieringen van Suriname. De studenten/kunstenaars en docenten van SVCC hebben de harten van duizenden Surinamers gewonnen door hun sprankelende optredens en presentaties.

De SVCC ondersteunt ook de verschillende religieuze, culturele en sociale groepen in Suriname door hen te helpen met muziekinstrumenten, Hindí boeken etc.
De SVCC heeft het talent van Suriname gevoed en een breder platform gegeven. Één van de docenten van de SVCC-muziek, mevrouw Madhushree, is een gevestigde naam in Bollywood als zanger. We zijn ook trots op het feit dat één van onze studenten, Nisha Madaran, zich in de filmindustrie in Bollywood heeft gevestigd en de aanwezigheid van Suriname in India heeft doen gevoelen.
Op 9 april a.s. wordt de ICCR Day georganiseerd door de Indiase Ambassade en SVCC. U bent van harte welkom.

Bron: ICCR

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *