Ideeën om uw kind een goede Sanátan Dharma vorming te geven

De wereld is dol geworden op examenresultaten. Ouders sturen hun kinderen naar online platforms die hen computer  coderen leren nog voordat ze wiskunde leren. Onderwerpen als filosofie, geschiedenis en literatuur worden vergeten. In plaats van hun kinderen de drie essentiële dingen te leren die nodig zijn om mens te zijn, wordt kinderen geleerd hoe ze ratten kunnen worden in de competitie om de slimste te zijn.

Welke zijn deze drie essentiële zaken? Gelukkig zijn, een redelijk goede gezondheid hebben en mukti bereiken.

Maar wat doen we eigenlijk in India (maar ook in Suriname)? We plaatsen onze kinderen op de beste (christelijke) scholen of Nederlandse scholen die met geld kunnen worden betaald om onze eigen status te verhogen. We zijn  er trots op volgelingen van de Sanátan Dharma te zijn, zonder onze kinderen te leren hoe ze onze Dharma verder kunnen uitdragen. Dit is de reden waarom onze kinderen nooit zullen leren een eenheid te vormen, ze zullen niet trots zijn op hun religieus-spiritueel erfgoed en toch zullen ze rituelen kennen, die zonder begrip ervan zinloos worden. Als deze kinderen op een dag worden uitgedaagd over hun Dharma, zullen ze geen kant-en-klare argumenten hebben om kritiek op hun levenswijze  af te weren.

 

Hoe voeden we onze kinderen dan op? Laten we dit stap voor stap bespreken.

Een kind brengt heel weinig tijd op school door in vergelijking met de tijd die het doorbrengt met ouders en familie. Het is daarom onrealistisch om een ​​kind te vertellen iets te doen wat de ouders/voogden niet doen. Het allereerste is om een ​​kind niet te slaan of tegen een kind te schreeuwen. Je leven moet zo zijn dat je dochter of zoon niet bang voor je is, maar van je houdt. Dat kun je niet doen als je constant een kind schreeuwt en afschrikt. Zorg ervoor dat u en uw partner geen ruzie maken in het bijzijn van uw kind. Dit is de belangrijkste voorwaarde om een ​​veilige, liefdevolle omgeving voor uw kind te hebben. En dring alstublieft uw mening niet op aan uw kind. Vorm je eigen leven is de boodschap. Houdt  geen lezingen voor je kind.

Neem uw kind regelmatig mee naar verschillende mandir’s en zorg ervoor dat u uw kind niet meeneemt naar plaatsen waar ze misschien niet meer heen wil. Voeg een leuk evenement toe tijdens of na het mandirbezoek. Dwing uw kind niet tot rituelen die u zelf niet begrijpt. Gewoon regelmatig naar mandir’s gaan, verandert de sanskára’s bij kinderen. Het zal een gewoonte worden. Maar nogmaals, niet tegen de wil van uw kind.

Heb verhalenboeken, bv kinderverhalen in  huis. Zorg ervoor dat u in het bijzijn van uw kind leest. Niet alleen kranten, of boek-achtige tijdschriften. Maar echte boeken, variërend van sciencefiction tot historische fictie. En lees altijd in stilte uw kind de Prasthána Traya voor . Lees  de Bhagavad Gítá voor , op een andere dag de Upanishad’s en op een andere dag de Brahmasútra’s. Vraag uw kind niet om deze boeken te lezen. Als die je dit maanden en jaren ziet doen, zal je kind je ook nadoen. De truc is om een ​​licht, een baken te zijn  voor je gezin ; geen strengheid die dicteert wat anderen moeten doen.

Zorg ervoor dat je je celtelefoon  elke dag uitschakelt. Voor  minstens een uur uitzet. Nogmaals, vraag uw kroost niet om dit te doen. Als u oprecht bent, zal uw kind vroeg of laat uw voorbeeld volgen.

Nu het moeilijke deel, stop met drinken of liegen, in ieder geval in het bijzijn van je kinderen. Als je een verslaafde bent, kun je anderen niet de les lezen om verslavingen op te geven. Als je liegt, kunnen je kinderen niet eerlijk zijn. Kinderen zijn erg gevoelig. Als je Netflix kijkt en verwacht dat je kinderen bhajan’s horen, is dat regelrechte hypocrisie.

Begin te mediteren en Hatha Yoga te doen waar je kinderen bij zijn. En begin met swadhyáya. Maak tijd vrij om Sanskrit te leren. Langzaamaan zullen jullie levens veranderen en zullen je kinderen volgelingen worden van de Sanátan Dharma.

 

De Sanátan Dharma moet een levende Dharma worden voor onze kinderen.

Ieder van ons is geroepen om een ​​zendeling te zijn en onze zendingsactiviteit moet eerst bij onszelf beginnen. Als je de Sanátan Dharma niet zelf in zijn verschillende dagelijkse vormen beoefent, hoe verwacht je dan dat je kinderen vrome vrouwen/mannen zullen zijn? Als je niet geïnteresseerd bent in mukti en concrete stappen neemt in het hier en nu, hoe kan opvoeding je kind dan helpen om Brahman te vinden? Door je acties zou je gezin/familie moeten begrijpen dat je zelf Sanátan Dharma beoefent.

Leer uw kind in ieder geval over artha zonder te vergeten haar te vertellen dat artha ook de existentiële betekenis betekent die leidt tot geluk. Neem je kind mee naar speeltuinen; geef haar je tijd. Niet alleen uw geld. Op een dag dat je oud en seniel zult zijn, je kind zal dan als  volwassene ook jou en je Dharma niet in de steek laten.

Liefde is de sleutel  voor je kinderen en discipline in je eigen leven. Word zo snel als je kunt missionaris, aangezien je dit ene mensenleven hebt om onze heilige Dharma te verspreiden. Geld, status, roem en zelfs droge intellectuele kennis zullen jou of je kind geen mukti geven.

Maar eerst moet je ervan overtuigd zijn dat alleen mukti ertoe doet en dat al het andere nutteloos is. Met woede, ongeluk en het beheersen van het leven van kleine kinderen is mukti onmogelijk. Leer dus jezelf en je kinderen ook in de geesteswetenschappen en in de filosofie.

Als laatste maar het belangrijkste voor je kind: als je een meisje hebt, voed haar dan op om onafhankelijk te zijn en ervan overtuigd dat ze een Brahmavádiní kan zijn. Leer haar dat ze Shakti is en zelfs kostbaarder dan mannelijke erfgenamen. Leer uw mannelijke erfgenamen Shrí Utpaladeva kennen, zodat ze u op een dag bedanken voor uw hulp om zichzelf als Brahman te herkennen.

Auteur Subhasis Chattopadhyay heeft een Ph.D. in Amerikaanse literatuur aan de Universiteit van Calcutta. Zijn recensies van 2010 tot 2021 in Prabuddha Bharata zijn tentoongesteld door Ivy League Presses. Hij heeft kwalificaties in christelijke theologie en hindoestudies en doceert momenteel Engelse literatuur aan de PG- en UG-afdeling van een college verbonden aan de Universiteit van Calcutta.

Bron: eSamskriti