Iedere dag een Devotionele dag

In Sanátan Dharma is iedere dag toegewijd aan een specifieke vorm of manifestatie van Bhagván. Zo kan iedere Hindoe ervoor kiezen om een of meerdere dagen toe te wijden aan gebed, vasten of het houden van een ceremonie.

Zondag

De eerste dag van de week wordt toegewijd aan Surya. God in de vorm van de zon. Dit is waarom zondag Ravivár of Suryawár genoemd wordt (dag van de zon). Het is passend dat de week begint bij de bron waar al het leven op aarde begint, de zon.

Maandag

Maandag wordt toegewijd aan Shiv Bhagván. Hij staat ook bekend als de God die de maan als ornament draagt en wijst dat Hij de kosmische vader is van het heelal.

Dinsdag

Dinsdag wordt toegewijd aan meerdere Devtá’s (vormen van God). Voor velen is dit de dag van Hanumán. Maar op deze dag wordt er ook gevast voor Gaṇesh Bhagván, Durgá Mátá en Káli Mátá.

Woensdag

Woensdag wordt gezien als de dag van Krishṇa Bhagván. Op deze dag wordt ook extra aandacht besteed aan het Tulsí plantje.

Donderdag

Donderdag wordt toegewijd aan Vishnu Bhagván. En ook aan de Guru, met name de Guru van de Devtá’s Brihaspati.

Brihaspati devta

Vrijdag

Vrijdag wordt toegewijd aan Durgá Mátá, Lakshmi Mátá, en andere vrouwelijke vormden van het Goddelijke.

Zaterdag

Zaterdag wordt toegewijd als de dag van Hanumán. Ook wordt het gezien als de dag van Shani. Hanumán die staat voor positiviteit, en het volbrengen van een taak helpt hierbij de week af te sluiten.

Shani Dev

Bron: http://www.sanatandharm.net/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *