Iemand een veganistisch ijsje?

De ijsmakers worden duurzamer: veganistisch ijs is in opmars.

Vorige maand schreef ijsmaker Massimo Bertonasco op Facebook dat zijn ijswinkel in Amsterdam voortaan een veganistische ijscounter heeft, met romige smaken als vegan-pistache, pure chocolade met sinaasappel en amandel met abrikoos. Niet eerder kreeg hij zo veel reacties op een post. Buiten bij Massimo IJsfabriek staat Karin Pietzka (53), vegan-pistache-ijs in de hand. „Ik ben niet veganistisch, maar probeer wel bewuster te leven. Ik eet sporadisch vlees en vis en probeer ook minder melkproducten te eten.”

Bertonasco zegt: „In Italië is veganistisch ijs al een tijdje populair, dus dat wilde ik hier ook uitproberen.” Hij begon met twee smaken: pistache en hazelnoot. „Mensen waren verrast dat ijs zonder melk en room toch romig smaakt.” Karin Pietzka: „Een paar jaar geleden was vegan ijs niet zo lekker, vaak compact en plakkerig qua textuur.”

De techniek van ijsmakers is de laatste jaren vooruitgegaan, zegt Bertonasco. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten als basis – water, noten, soja of kokos – lukt het nu om romig chocolade-ijs te maken zonder dierlijke producten als melk, room en eiwit. En dat zie je in het aanbod. Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn voorlopers op ijsgebied, daar hebben veel salons de vitrine al deels gevuld met veganistisch, romig ijs.

Ook ijsmaker Kees Raat van Metropolitan in Amsterdam zegt: „Er is vraag naar. Wij merken het in de winkel, maar nog meer op de evenementen waar we met onze foodtruck staan. Als je strikt veganistisch eet, kun je al onze sorbetsmaken eten, maar mensen willen vaak romig ijs zoals chocolade, hazelnoot en kokos.” Deze week experimenteerde Raat met nieuwe vegan-smaken, zoals chocolade met dadels, zonder kleurstof en op basis van olijfolie en „heel veel cacao”.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat dat er momenteel zo’n 82.000 veganisten in Nederland zijn. Ruim twintig jaar geleden waren dat er nog maar 16.000. Met name de afgelopen paar jaar steeg het aantal leden van de bond sterk.

Supermarkten

Foodwatcher Anneke Ammerlaan denkt dat veganistisch eten geen hype is, maar een levensstijl die steeds meer mensen de komende jaren zullen omarmen. „We gaan op den duur naar een plantaardig leven, misschien niet voor 100 procent, maar wel voor een groot deel. Er is nu een versnelling op het gebied van vegetarisch en veganistisch eten. We zagen eerst de voorlopers: mensen vanuit dierenactivisme, milieu en gezondheid. Nu komt er een grotere groep achteraan.”

Mensen willen graag minder dierlijke producten eten, maar tegelijkertijd niet inboeten op wat ze kennen, zegt Ammerlaan. „Doordat er steeds meer alternatieven op de markt komen, wordt het hun makkelijker gemaakt.”

De Verenigde Staten, Italië en Spanje zijn voorlopers op het gebied van veganistisch ijs

Op het bankje voor de winkel van JuiceBrothers op het Haarlemmerplein in Amsterdam zit Gustaaf Maulany met zijn dochtertje Zarah een ijsje te eten. Vegan schepijs (smaak vanilla granola) van Van Leeuwen, een merk bedacht door drie New Yorkers. „Ik heb net de documentaire What The Health gekeken en eet deze maand veganistisch. Ik merk dat ik prima zonder vlees en vis kan, maar niet zonder ijs.” Hij googlede ‘vegan ijs Amsterdam’ en fietste voor het ijs van Van Leeuwen hiernaartoe.

Niet alleen bij ijswinkels is romig ijs zonder dierlijke producten te vinden. Ook in het supermarktschap is ruimte gemaakt voor ijs op basis van soja, kokosmelk en amandelmelk. Tjebbe Onnes, verantwoordelijk voor de diepvriesproducten bij Albert Heijn, zegt: „Sinds tweeënhalf jaar verkopen we ijs van Professor Grunschnabel, op basis van kokosmelk, en Swedish Glace, op basis van soja. Beide merken groeien hard, van Professor Grunschnabel verkopen we nu 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei zit vooral in de steden, maar gestaag breiden we de distributie uit en krijgen winkels buiten de randstad het ook in hun assortiment.”

In het ijsschap is de laatste jaren wel meer veranderd, zegt hij. „Vroeger had je chocolade, vanille en aardbei. Daarna kwam ijs met stukjes erin, zoals de smaken van Ben & Jerry’s. Nu hebben we dus de plantaardige varianten en daarnaast ook ijs op basis van biologische geitenmelk en ijs verrijkt met proteïne en vezels.”

Bewustere keuzes

Wie denkt dat veganistisch ijs gezonder is, komt bedrogen uit: er zit nog altijd veel suiker in. Maar ook daar komt verandering in. Makkie Mulder, hoofdredacteur van het culinaire tijdschrijft Delicious, zegt:

„De ijswereld is duidelijk bezig om ijs beter en duurzamer te maken. Minder suiker, meer groente, biologisch, plantaardig, honing om het te zoeten.”

Massimo Bertonasco merkt dat zijn ijscounter ook populair is bij kinderen die lactosevrij eten. „Moeders zijn me dankbaar”, zegt hij.

Op het Haarlemmerplein staat Leah Blits (28). Ook zij komt voor het vegan schepijs van Van Leeuwen. Het ijs wordt gemaakt op basis van kokosmelk en cashewnoten. Blits (een bolletje matcha groene thee) en haar zoontje (een bolletje coconut brownie sundae) eten veganistisch. „Ik ben blij met dit ijs, maar het is wel jammer dat er suiker in zit. Dat weerhoudt me ervan om elke dag te gaan.” Gustaaf Maulany stopt na een maand met veganistisch eten, maar wil wel bewustere keuzes maken. Maximaal twee dagen per week vlees of vis. Zarah mag alles eten, „ik wil haar hier niet mee vermoeien. Ze is dol op melk, vlees en kaas. En slakken.” Echt? Ja, knikt het meisje.

Bron: nrc.nl