Iers bananenmerk Fyffes komt in Japanse handen

2008-07-11 00:00:00 HOOFDDORP - Bananen bij een vestiging van Albert Heijn in Hoofddorp. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Een van de bekendste bananenmerken wordt binnenkort Japans. Vrijdag stemde de Ierse bananengigant Fyffes in met een overnamebod van het Japanse Sumitomo Corporation. Als de aandeelhouders akkoord gaan, wordt Fyffes overgenomen door Swordus Ireland Holding, een dochteronderneming van Sumitomo.

De aandeelhouders van Fyffes wordt 2,23 euro per aandeel geboden. De familie McCann is de grootste aandeelhouder met 12 procent van de aandelen in handen. Het bod ligt bijna 50 procent boven de slotkoers van 8 december. Daarmee komt het bod op 751 miljoen euro. ‘We zijn overtuigd dat het bod aantrekkelijk is voor onze aandeelhouders’, aldus David McCann. De overname moet in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond worden.

Fyffes, dat in de 19de eeuw werd opgericht door de Brit Thomas Fyffe en als eerste merknamen met een blauw labeltje voor bananen hanteerde, is een van de grootste fruitproducenten en handelaren in de wereld. Het is niet alleen actief in de bananen, maar ook in meloenen en ananas. Veruit het grootste deel van het fruit wordt gekweekt in Latijns-Amerikaanse landen als Honduras, Brazilië, Colombia en Costa Rica. In 1984 kwam het concern in Ierse handen. In 2014 probeerde Fyffes te fuseren met het Amerikaanse Chiquita Brands, maar dit plan werd destijds door aandeelhouders verworpen.

Sumitomo is een Japans bedrijf dat onder andere groot is in de bananenteelt in Azië. Het bedrijf is de laatste tijd bezig het portfolio uit te breiden en voet aan de grond te krijgen buiten Japan.

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/iers-bananenmerk-fyffes-komt-in-japanse-handen~a4431491/