IGSR organiseert paneldiscussie

Het IGSR organiseert een paneldiscussie op woensdag 22 januari met als thema:
“Tussen recept en recitatie: Aanpak van leed door religie en westerse geneeskunde in Suriname”.
De inleider is dr. Kirtie Algoe en de drie panelleden zijn : prof. dr. Jack Menke, dr. Kamla Nannan Panday-Jhingoeri en drs. Karin Waldring. Nood leert bidden, horen we vaak. Slechte gezondheidssituaties en structurele tegenslagen in het leven kunnen personen aanzetten tot een wanhopige zoektocht naar oplossingen voor hun leed. Ze gaan naar vertrouwde medici, maar ook naar genezers binnen en buiten de eigen religie.Kirtie Algoe leidt sinds vorig jaar een studie naar religieuze genezers, in het bijzonder Indiase astrologen in Suriname. Uit deze studie blijkt dat personen die hulpbehoevend zijn zowel goede als slechte ervaringen zijn met voornoemde groep genezers.

Het doel van de lezing is het bevorderen van dialoog over de relatie tussen religie en westerse geneeskunde op basis van lokale wetenschappelijke studies. Suriname heeft reeds stappen ondernomen om de traditionele geneeswijze naar een hoger niveau te tillen, door bijvoorbeeld een natuurgenezer officieel te erkennen. Maar er blijft ruimte voor dialoog over de tastbare bijdrage van vooral onzichtbare krachten aan het welzijn van mensen. Voor deze dialoog moeten we de klassieke veronderstellingen in de wetenschap over objectiviteit, wetenschappelijke kennis en ‘meten is weten’ kritisch bekijken. Tijdens de lezing zal Kirtie Algoe hier aandacht aan besteden en zal enkele aspecten van het spanningsveld tussen de westerse geneeskunde en het wetenschappelijke domein van religie belichten.

Na de lezing zullen de panelleden vanuit hun beroepspraktijk hun visie geven op de lezing. Hierna volgt er een discussie met het publiek. Prof. dr. Jack Menke is hoogleraar aan het Institute for Graduate Studies and Research.

Dr. Kamla Nannan Panday-Jhingoeri is verbonden als psychiater aan het Psychiatrisch Centrum Suriname en drs. Karin Waldring is internist-infectioloog bij het St. Vincentius ziekenhuis. De aanvang is om 19.00u in het ISGR gebouw op het ADEK complex..

OHM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *