India klimt vanuit de “fragiele vijf groep ” naar de “fabelachtige zone” in 1000 dagen

Naarmate de regering van Modi het vierde jaar van zijn looptijd madert, ziet het  economische verslag er beter  uit. De overheid heeft veel prestaties gerealiseerd. In 2013 was de economie slecht: de groei daalde tot onder de 6 procent, de rupee viel op 28 augustus 2013 terug tot  68,85 voor de US dollar  na de aankondiging van de QE-crisis, het probleem van de dubbele tekorten nl.  hoge fiscale en lopende rekeningstekorten, maakten  de Indische economie zeer kwetsbaar en de inflatie bedroeg  meer dan 10 procent.

Buitenlandse institutionele beleggers (FII’s) zetten India in de “fragiele vijf” groep BIITS (Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika) en verkochten zwaar de aandelen  en beïnvloeden daardoor  de valuta en de aandelenmarkten.

Ook  beleidsverlammingen in de laatste fase van de UPA-regering hebben het bedrijfsvertrouwen en de economische groei beïnvloed.

Naarmate de regering van Modi  het vierde regeer  jaar nadert , is de economie in een veel betere conditie. In de opkomende markten is India in een macro-economische magneet. De Indiase bbp-groei in 2017-18 zal naar verwachting stijgen tot 7,4 procent en  is waarschijnlijk de hoogste onder grote wereldeconomieën .

Het IMF heeft vorig jaar  India aangeduid als de ‘lichtende  plek in de sombere wereldwijde economie’. Dankzij de fiscale consolidatie in opeenvolgende begrotingen is het fiscaal tekort teruggebracht naar 3,2 procent. Het tekort op de lopende rekening van 1 procent, is helemaal geen probleem.

De rupee is gestabiliseerd op ongeveer 64,40 voor een USD dollar. In de afgelopen 3 jaar bedroeg de gemiddelde inflatie gemiddeld 5,2 procent. Momenteel ligt de CPI-inflatie onder de 3 procent.  De export is na  drie jaar van matige prestaties,  begonnen met een stijging  en India staat te boek  ​​als één van de grootste ontvangers van FDI’s  (buitenlandse investeringen ) ter wereld.

De aandelenmarkt is op recordhoogten en beleggers, zowel buiten als binnenlandse, beleggen  geld op de markt. Deze overgang van “broze  vijf tot fantastisch performer” is een indrukwekkende prestatie.

De economie is snel hersteld  van demonetisering en nu draagt ​​de remonetisatie aanzienlijk bij tot de economische groei. Op het infrastructuur front kunnen de weg- en energiesectoren indrukwekkende winsten opleveren. GST gaat een realiteit zijn.

Real Estate Regulation Act (RERA) is een belangrijke hervorming, die meervoudige  gunstige economische gevolgen zal hebben. Maar er moet niet alleen gelet worden op de successen maar ook op de onvolkomenheden.

De particuliere investeringen zijn nog niet indrukwekkend  en  het banksysteem lijdt onder de zware last van druk op de activa . Hoewel de regering kan beweren dat de hoge NPA een erfenis probleem is, is de realiteit dat het de groei in de economie verstikt .

 De recente verordening houdende wijziging van de Bankwet die de RBI toestaat, is natuurlijk een dapper initiatiefnemer om het NPA-probleem aan te pakken.

Een groot tekort  op het  rapport  van de Modi regering  is dat het niets laat zien  op het werkgelegenheids front. Het initiatief van  ‘Make in India’ en het genereren van banen hebben nog een lange weg te gaan .

Het huidige wereld klimaat  is gunstig. De wereldhandel neemt toe. In India gaan  de rentetarieven terug  ​​en de verwachting is  dat de investeringen snel kunnen toenemen.
Als de Goden van Regen dit jaar ook hun zegen geven , zal de Modi-regering in het  laatste jaar van haar regering  sterker zijn dan enige andere centrale overheid sinds  lange tijd .

Door V K Vijayakumar
Geojit Financial Services

 OHM  – (http://www.moneycontrol.com/news/business/markets-business/column-3-years-of-modi-govt-india-goes-from-fragile-five-to-fabulous-few-in-1000-days-2280127.html)