India weigert vader Insiya definitief uit te leveren

De destijds 2-jarige Insiya werd in september 2016 ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer

De destijds 2-jarige Insiya werd in september 2016 ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer.

India heeft het uitleveringsverzoek van Shezad Hemani, de vader van de ontvoerde peuter Insiya (3), definitief afgewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil agenten naar India sturen om Hemani daar te horen.

Eerder had India al aangegeven geen gehoor te geven aan het verzoek van het OM. Begin juni vroeg Nederland opheldering bij de Indiase autoriteiten. 

Woensdag bleek tijdens de pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank dat India het verzoek definitief heeft afgewezen. Omdat de vader niet aanwezig is, wordt de zaak van Shehzad Hemani bij verstek behandeld. Hemani zou wel bereid zijn een verklaring af te leggen. Het OM is van plan agenten naar India te sturen om hem daar te horen.

Mumbai
De destijds 2-jarige Insiya werd in september 2016 met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer. Later bleek ze naar haar vader in het Indiase Mumbai te zijn gebracht. 

Inmiddels zijn in Nederland en het buitenland meerdere mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak. Aan de hand van verhoren werd duidelijk dat de ontvoering tot in de puntjes was voorbereid. 

Acht maanden
Het OM verdenkt de vader ervan de opdracht te hebben gegeven zijn dochtertje te ontvoeren en deed daarom een uitleveringsverzoek. Insiya’s vader zou acht maanden bezig zijn geweest met het beramen van de ontvoering. Het was echter altijd al de vraag of Hemani terug naar Nederland zou komen: India levert geen inwoners uit.

De Amerikaan Robert B., de enige verdachte die in Nederland vastzit, blijft voorlopig vastzitten. Hij zou zijn ingehuurd om de oma van Insiya in bedwang te houden. Zijn advocaat had gevraagd de voorlopige hechtenis op te heffen. Misschien gebeurt dit in de nabije toekomst wel omdat de rechtszaak maanden gaat duren. “Er is een woning maar die moet eerst worden gecontroleerd door de reclassering en geschikt worden bevonden.”

De volgende pro-formazitting is gepland op 22 september. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Bron: Het Parool