Indiaas vliegveld draait geheel op zonne-energie

In India heeft Cochin International Airport een groot zonnepark geopend. Het vliegveld zegt daardoor de eerste luchthaven in de wereld te zijn die al zijn stroom met zonnepanelen opwekt.

Cochin International Airport ligt in de zuidelijke staat Kerala. Op het luchthaventerrein zijn in totaal 46.150 zonnepanelen geplaatst. Het 12 megawatt-zonnepark van 18 hectare groot moet voldoende stroom leveren om aan de vraag van 50.000 tot 60.000 kilowattuur per jaar te voldoen.

De luchthaven had al eerder geïnvesteerd in zonnepanelen: in 2013 werden op het dak zonnepanelen geplaatst. Met de opening van het zonnepark, dat $ 9,5 mln heeft gekost, stelt Cochin als eerste luchthaven ter wereld geheel op zelf opgewekte stroom te kunnen opereren.

Zonnepanelen bij Schiphol
Omdat er geen fossiele brandstoffen meer worden verstookt om het vliegveld van stroom te voorzien, wordt er over een periode van 25 jaar circa 300 duizend ton CO2 bespaard. Stroom die niet direct verbruikt wordt, zal aan het elektriciteitsnet worden geleverd.

Op een terrein bij Schiphol wil de ontwikkelaar Solar Energy Works een zonnepark van 15 megawatt bouwen. Dat zal voor Nederlands grootste luchthaven nog niet voldoende zijn om alle activiteiten CO2-neutraal te maken.

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/8111/indiaas-vliegveld-draait-geheel-op-zonne-energie