Indiase ambassade gaat Gándhi promoten
De Indiase ambassade gaat in verband met 150 jaar Gándhi Jayanti, de viering van de geboortedag van Mahátmá Gándhi, twee jaar lang diverse activiteiten ontplooien. Hieronder vallen documentaires, foto exposities, filmvertoningen en lezingen. Dinsdag 02 oktober heeft de ambassade, de 149ste geboortedag van Gándhi gevierd. In de vroege ochtend werd er allereerst een ‘málá’ geplaatst bij het standbeeld van Mahátmá Gándhi aan het Kodjo Mentor en Presenti plein. De viering van zijn geboortedag werd in de avond gecontinueerd bij het Swámi Vivekánanda Culturele Centrum.
In een documentaire opgenomen in India werd gesproken over de lessen van Gándhi aan de mensheid en dat deze vandaag aan de dag nog worden gevolgd. Het gros van de geïnterviewden gaf aan, dat de lessen van Gándhi niet helemaal naar buiten komen. Volgens hen moet er meer gedaan worden om de mensen te laten leven volgens de lessen van Gándhi. In dit kader hoopt de ambassade tijdens de viering van 150 jaar geboorte van Mahátmá Gándhi over 2 jaar meer mensen te bereiken voor de lessen van Gándhi. Professor Jack Mencke, voorzitter van het universiteitsbestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en mr. Carlo Jadnanansing, docent op AdeKUS en oud notaris, gaven beiden een lezing over wat Gandhi betekent voor Suriname. Menke ging in op de verschillende standbeelden in de wereld en de twist in Suriname tussen twee groepen, namelijk de hindostanen en de creolen over het vernoemen van de Heiligenweg naar het Kodjo Mentor en Presenti plein. Hij gaf aan dat het in het verleden een gehaal en getrek is geweest en dat uiteindelijk het dispuut heel vredig is opgelost. Het geschil ontstond tussen de groepen, omdat Mahátmá Gándhi geweldloosheid predikte en Kodjo Mentor en Presenti gebruik hebben gemaakt van geweldadigheid in de vorm van brandstichting. Vandaag heet de Heiligenweg, Kodjo Mentor en Presenti plein en is Mahátmá Gándhi zijn standbeeld ook daar blijven staan. Menke vertelde ook dat in Suriname Gándhi zijn invloed merkbaar is. Zo gaf hij aan dat de kunstenaar A. van Kooten, die woonde aan de Nieuwweergevondenweg een standbeeld maakte van Gándhi uit Mahoniehout. Dit zonder dat de regering hierom had gevraagd. Menke zei dat zulks aantoont dat de sporen van Gándhi ook in Suriname aanwezig zijn. Suriname heeft twee standbeelden van Mahátmá Gándhi. Eén in Paramaribo en één in Nickerie. Op 2 oktober 1869 werd Mahátmá Gándhi geboren. Toen had niemand kunnen bevroeden dat Gandhi zo’n bijzondere stempel zou drukken op de wereldpolitiek. Zijn principe van geweldloos verzet maakt hem tot de dag van vandaag tot het belangrijkste voorbeeld van geweldloosheid. De Verenigde Naties hebben op 16 juni 2007 Gándhi’s geboortedag tot Internationale Dag van de Geweldloosheid uitgeroepen.
Gister bracht de Indiase ambassadeur, Mahender Singh Kanyal, een bezoek aan The Francis – Gandhi Exhibition in AlphaMax Academy, die vanaf 2 oktober, Gándhi Jayanti, gaande is, en vandaag eindigt.
Bron:
De West – 03 oktober 2018 (tekst)
OHM (foto’s)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!