Indiase goeroe krijgt tien jaar cel

In Rohtak, waar Gurmeet Ram Rahim Singh vastzit, braken vrijdag grote rellen uit toen de goeroe schuldig werd bevonden.

De Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh bijde presentatie van een van zijn films

Vrijdag barstten na de rechtszaak enorme demonstraties los in steden in de noordelijke provincies Punjab en Haryana waarbij 38 mensen omkwamen en honderden gewond raakten. Tienduizenden volgers staken overheidsgebouwen in de brand, vernielden busstations en benzinestations en de politie en aanwezige pers.

Om te voorkomen dat de volgers van de goeroe maandag opnieuw in groten getale in opstand komen zijn verschillende maatregelen genomen. Het mobiele internet netwerk is afgesloten, er rijden geen treinen en bussen naar Rohtak en er is een avondklok ingesteld, meldt Reuters. In de stad waar de goeroe sinds vrijdag gevangen zit, zijn in de omgeving sommige scholen en kantoren gesloten. De gevangenis waar Singh zit opgesloten en de zitting plaatsvindt, wordt beschermd door overheidstroepen.

Wegafsluitingen in Rohtak bij de gevangenis waar de goeroe zit opgesloten.

 

Politieke invloed

De groep van Singh, Dera Sacha Sauda, wordt gezien als een quasi religieuze sekte en zet zich in tegen armoede. De sociale en spirituele groep heeft naar eigen zeggen 50 miljoen volgers. Dit soort sektes zijn in India heel populair en hebben grote invloed in het land.

De goeroe speelde in verschillende films en staat bekend om zijn voorliefde voor glimmende juwelen. Hij raakte eerder in opspraak toen hij begin deze eeuw beschuldigd werd van moord en het aanzetten tot castratie bij zijn mannelijke volgers. Daar werd hij niet voor veroordeeld.

Bron: nrc.nl