Indiase kiescommissie lanceert wedstrijd om stemcomputers te kraken

De Indiase kiescommissie wil na beschuldigingen van manipulatie een wedstrijd uitschrijven voor het kraken van de stemcomputers. Commissievoorzitter Nasim Zaidi vroeg alle politieke partijen in het land, bewijzen te leveren dat de in India gebruikte stemmachines kunnen gemanipuleerd worden.

“Hoewel een ondersteunend systeem op papier er voor zorgt dat de machines transparant en geloofwaardig functioneren, zal de commissie een overeenkomstige wedstrijd organiseren”, zei hij. Elke partij moet de gelegenheid krijgen om aan te tonen hoe de machines ondanks technische en administratieve veiligheidsmaatregelen kunnen gemanipuleerd worden.

De aankondiging werd gedaan na een zitting van de commissie met vertegenwoordigers van 55 Indiase partijen. Enkele partijen beweerden dat de stemcomputers tijdens de onlangs gehouden verkiezingen in vijf Indiase deelstaten werden gemanipuleerd. 

India zet sinds 2004 computers in om het tellen van de stemmen te verkorten. Rond de 850 miljoen mensen zijn bij de federale verkiezingen kiesgerechtigd. Bij de laatste federale verkiezingen van 2014 brachten 554 miljoen kiezers hun stem uit.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/3156433/2017/05/12/Indiase-kiescommissie-lanceert-wedstrijd-om-stemcomputers-te-kraken.dhtml