Indiase politie bevrijdt honderden vrouwen uit handen van sekte

Een half jaar na de ophef over ‘de goeroe van de bling’ is in India opnieuw een sekteleider betrokken bij een schandaal. De afgelopen week bevrijdde de Indiase politie bijna 300 vrouwen en meisjes uit handen van een ‘spiritueel-religieuze organisatie’ die onder leiding staat van de 75-jarige goeroe Virendra Dev Dixit.

De vrouwen waren opgesloten en leken gedrogeerd. De politie vond bij de invallen medicijnen en injectiespuiten. De bijna 300 slachtoffers vormen slechts het topje van de ijsberg, vermoeden de autoriteiten.

Nog duizenden vrouwen

Omdat de organisatie ongeveer 300 gebouwen bezit, vrezen de autoriteiten dat er nog duizenden vrouwen onder soortgelijke omstandigheden vastzitten. Leider Virendra Dev Dixit wordt momenteel gezocht door de politie.

Het is niet de eerste keer dat Dixit in opspraak is. “Hij wordt al sinds de jaren negentig achtervolg door beschuldigingen van seksueel geweld tegen vrouwen”, vertelt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.

Goeroes hebben vrij spel

Spiritueel-religieuze organisaties, dera genoemd, zijn populair in India. “Het zijn een soort sektes met aan het hoofd een goeroe.” Vaak hebben ze duizenden volgelingen. Volgens André hebben spirituele leiders zoals Dixit vrij spel. Uit politiek opportunisme pakken politici de sekteleiders niet hard aan. “In verkiezingstijd kunnen goeroes helpen met het werven van stemmen voor politieke partijen die hen gunstig behandelen.”

Families die hun dochters kwijt zijn geraakt aan Dixit, proberen vaak al tientallen jaren aandacht te krijgen. Pas vorige maand ondernam de politie actie nadat familieleden en voormalig sekteleden gezamenlijk een rechtszaak hadden aangespannen tegen de goeroe.

Dat de politie nu honderden panden op het spoor is, betekent niet dat het probleem is opgelost. “Veel vrouwen zeggen dat ze daar vrijwillig zitten omdat de sekte ze zou beschermen tegen kwade invloeden van buitenaf”, legt André uit. “Als de politie andere panden binnenvalt, is het dus maar de vraag of de vrouwen vrijwillig mee gaan.”

Bron: NOS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *