Indiase vliegvelden slibben dicht

De explosieve groei van vliegverkeer in India stuit op luchthavens die uit hun voegen barsten. Ambtenarij en politiek spelen maar moeizaam in op de toenemende reizigersstroom

Bengaluru Luchthaven

Hari Marar komt er rond voor uit dat zijn luchthaven bij de Indiase miljoenenstad Bangalore de snelle groei van het vliegverkeer nauwelijks kan bijhouden. “Tien jaar geleden, toen ik hier aan de slag ging, liepen hier nog koeien”, zegt de vliegveldmanager, wijzend uit het raam van zijn kantoor. “Moet je nou eens zien.” 

Het raam biedt uitzicht op de drukke, moderne luchthaven van Bangalore, het centrum van de Indiase ICT-sector. In de verte stijgt een toestel op. Hoewel het vliegveld nog geen negen jaar oud is, zit het nu al bijna aan zijn maximum aantal passagiers en vluchten. Marar loopt naar een plattegrond aan de muur om te laten zien waar hij een tweede start- en landingsbaan aanlegt, om de capaciteit te vergroten.

“Veel van onze internationale reizigers vliegen, vaak via een tussenstop, naar de westkust van Verenigde Staten, naar Silicon Valley. Of ze komen daar vandaan. Dit vliegveld is de levensader van deze stad.”

Limiet

De Indiase luchtvaart groeit explosief. Het aantal binnenlandse passagiers nam het afgelopen boekjaar, dat eindigde eind maart 2016, toe met 21 procent. Deskundigen voorspellen dat de groei dit jaar en volgend jaar nog groter zal zijn. Verwacht wordt dat het aantal binnenlandse passagiers in 2017 meer dan 100 miljoen zal zijn. De toename is vooral te danken aan liberaliseringen, de rappe economische groei, de opkomst van een stedelijke middenklasse en lage brandstofprijzen.

Maar helaas voor de vliegmaatschappijen blijft de infrastructuur achter. “De luchthavens van twee grote steden, Mumbai en Chennai, zitten al aan hun maximumcapaciteit”, zegt expert Binit Somaia van luchtvaartadviesbureau Capa. “Maar op de drukke momenten van de dag zitten eigenlijk alle Indiase vliegvelden aan hun limiet.”

Mumbai Luchthaven

Alternatieven

Op de luchthaven van Bangalore begint het deze ochtend al weer warm te worden. Welcome to India’s Silicon City, meldt een billboard bij de taxistandplaats. Passagiers staan in de rij bij de ingangen van de vertrekhal, waar agenten in khaki uniformen de paspoorten en tickets controleren. “Ik heb mijn vlucht nét gemist”, zegt ondernemer Vijay Damodaran, tikkend op zijn horloge. “Op weg hierheen kwam ik in een verschrikkelijke file terecht.” De zakenman vertelt dat de weg van Bangalore naar de luchthaven meermaals per dag vastloopt. “Ze hebben het al jaren over een metrolijn naar het vliegveld. Ik hoop dat ze daar nou eindelijk eens haast mee gaan maken.”

Om toch te kunnen blijven groeien, bedenken de Indiase vliegmaatschappijen allerlei trucs. Zo worden op binnenlandse vluchten steeds vaker grote wide body-toestellen ingezet, waar veel passagiers in kunnen. En er wordt, ook voor korte binnenlandse vluchten, midden in de nacht gereisd – de zogenoemde rode-ogen-vluchten.

Tweede baan

Dat de uitbreiding van vliegvelden en toegangswegen traag verloopt, komt vooral door politiek geharrewar, stroperig bestuur en corruptie. Zo zal handelsstad Mumbai met zijn 21 miljoen inwoners waarschijnlijk nog vele jaren moeten wachten op de hoognodige tweede luchthaven. “De luchtvaart was in India vroeger een slaperige sector”, zegt expert Binit Somaia. “De bureaucratie heeft moeite om de ontwikkelingen bij te houden. De ambtenaren lopen achter de feiten aan.”

Op de luchthaven van Bangalore zijn de voorbereidingen begonnen voor de aanleg van een tweede start- en landingsbaan. Aan de rand van het vliegveld zijn graafmachines druk in de weer. Kiepwagens rijden in de zinderende hitte af en aan.

Maar of de baan op tijd af zal zijn, om te voorkomen dat het vliegveld dichtslibt, is onzeker. “Misschien beperkt Trump de werkvisa wel voor Indiase IT’ers”, oppert directeur Hari Marar. “Dan krijgen wij minder reizigers. Ik hoop daar natuurlijk niet op, want ook ik wil dat de economie hier blijft groeien.” Hij grijnst. “Maar het zou onze luchthaven wel even respijt geven.”

Chennai Luchthaven

Handen thuis in het viegtuig

Dat vliegen betaalbaar wordt voor steeds meer Indiërs is goed nieuws voor de Indiase economie. Maar helaas voor vrouwelijke passagiers kunnen niet alle mannelijke medereizigers hun handen thuishouden.

De nationale luchtvaartmaatschappij Air India kondigde daarom onlangs aan dat voorin elk toestel een rij stoelen zal worden gereserveerd voor uitsluitend vrouwen. Volgens een manager van de maatschappij is de maatregel nodig is omdat “veel vrouwen alleen reizen”.

De ingreep kwam Air India op kritiek te staan. “Voor zover ik weet gebeurt dit nergens in de wereld”, zei een oud-topman van het bedrijf. Hij wees erop dat bemanningsleden gerechtigd zijn om actie te ondernemen tegen passagiers die zich misdragen. Reizigersorganisatie Air Passengers Association of India noemde het vooral een onpraktische maatregel.

Trouw.nl

 

.