ING: Einde benzine en diesel nabij

Elektrisch rijden

De dagen zijn geteld voor auto’s met benzine of dieselmotoren. Vanaf 2024 is het rijden in een elektrische auto goedkoper dan vervoer per wagen met verbrandingsmotor. Vanaf 2035 worden personenauto’s op benzine of diesel helemaal niet meer gemaakt.

 

Dat voorspelt ING in een rapport over de automarkt. Onderzoekers van de bank voorzien de komende jaren een forse afname van de kosten en de verbetering van prestaties van batterijpakketten, terwijl strengere emissie-eisen verbrandingsmotoren flink duurder zullen maken.

Goedkoper

Een elektrische Volkswagen Golf met een actieradius van 500 kilometer kan daardoor vanaf 2028 goedkoper zijn dan zijn evenknie op fossiele brandstof. Worden ook omderhoudskosten en de prijs van brandstof en elektriciteit meegenomen in de rekensom, dan is elektrisch rijden bij een gemiddelde afstand van 15.000 kilometer per jaar in 2024 al goedkoper dan fossiele voortstuwing.

Bedreiging

De opkomst van elektrische rijden is een bedreiging voor de Europese auto-industrie, denkt ING. Europese autofabrikanten blinken uit in het zelf bouwen van efficiënte, maar ingewikkelde verbrandingsmotoren, terwijl aan de veel simpelere elektrische motoren vaak in zijn geheel extern worden ingekocht. De bank voorziet dat Aziatische en Amerikaanse makers van batterijen en elektromotoren in het voordeel zijn en zullen proberen een flink deel van de markt naar zich toe zullen proberen te trekken.

Bron: Telegraaf